Mainos

Tove Janssonin muistomerkki odottelee yksityistä rahaa

Helsinkiin on toivottu taiteilija Tove Janssonin muistomerkkiä, mutta hanke vaatisi edetäkseen yksityistä rahoitusta. Helsingin kaupungilla ei ole tapana rahoittaa muistomerkkejä. -Missään tapauksessa rahoitusta ei oteta kulttuuritoimen budjetista, kaupungin taidemuseon johtaja Berndt Arell sanoo.

Taidemuseon tehtävänä on koordinoida hanketta, mutta ellei löydy jotain säätiötä, kansalaisliikettä tai jotain muuta tahoa rahoittamaan muistomerkkiä, pohdiskelu tuskin etenee. Taidemuseo lähinnä koordinoisi asiaan liittyvien virastojen, mm. kaupunkisuunnitteluviraston ja rakennusviraston yhteistyötä ja tarjoaisi hankkeen rahoittajille asiantuntija-apua. Muistomerkkialoitteen tekijä kaupunginvaltuutettu Birgitta Dahlberg (r.) toivoo, että kaupunki järjestäisi kuitenkin kilpailun muistomerkistä. -Ihmisten pitäisi tietää, millaista muistomerkkiä he rahoittavat, ennen kuin kansalaiskeräystä voidaan järjestää.

Muistomerkkiä ei Porvooseenkaan

Myös Porvoossa on ollut vireillä muistomerkki kirjailija-kuvataiteilija Tove Janssonille, joka vietti kesänsä Porvoon saaristossa. Siellä asiaa pohtinut työryhmä ei kannattanut muistomerkkiä, vaan päätyi esittämään vuotuisen Tove Jansson -tapahtuman järjestämistä. Kulttuurisihteeri Leena Anttosen mukaan yksi syy patsasajatuksen hylkäämiseen oli, että tiedettiin Helsingin suunnittelevan muistomerkkiä. -Tove Janssonin kytkös Helsinkiin oli ilmeisesti vahvempi, hänhän vietti Porvoossa vain kesät. Työryhmä oli myös sitä mieltä, että lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvä vuotuistapahtuma saattaa kunnioittaa Tove Janssonin työn henkeä paremmin kuin muistomerkki.

Merivesialtaat eivät saaneet tukea

Dahlbergin aloitteessa on todettu, että muistomerkin tulisi olla lähellä merta, sillä meri on toistuva aihe Janssonin teoksissa. Tähän ovat eri lautakunnat lausunnoissaan yhtyneet. Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys siitä, mitä tämä merellisyys olisi, on saanut muilta vastustusta. Se on nimittäin esittänyt, että Tove Janssonin muistomerkiksi rakennettaisiin Eiranrannan puisto, jonne on suunniteltu kahta eri tasoissa olevaa merivesiallasta.

Rakennusvirasto kuitenkin katsoo, että kaupunkisuunnittelulautakunta on astumassa sen tontille ja puuttumassa jo suunniteltuun alueeseen. Se on huomauttanut myös, että puistojen rakentamisen rahoituskin on auki. -Kyllä se minustakin vähän omituiselta tuntuisi, että muistomerkiksi rakennettaisiin merivesialtaat, taidemuseon johtaja sanoo.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.