Totuus suomalaisesta seksielämästä: Jos ei tee mieli, se on ihan ookoo

Otsikko muun muassa mtv3.fi:n sivuilla kertoo meidän suomalaisten seksielämän olevan laimeaa. Uutinen RFSU-järjestön tekemästä kyselystä kertoo kolmasosan suomalaisista harrastavan seksiä vain muutaman kerran kuukaudessa, kun kolmasosa tanskalaisista harrastaa seksiä useammin kuin kerran viikossa.

Eli siis oikeastiko tanskalaiset ovat seksipetoja ja me säälittäviä nössöjä?

Ei ei ja vielä kerran ei, vakuuttaa Väestöliiton seksuaali- ja psykoterapeutti Mika Lehtonen.

Lehtonen kiinnittää huomiota sanojen muotoiluun.

- Tässä verrataan suomalaisista juuri sitä kolmasosaa, joka harrastaa vähän seksiä niihin tanskalaisiin, jotka harrastavat eniten seksiä. Ne eivät ole keskenään verrannollisia, sanoo Lehtonen.

- Näillä otsikoilla suomalaisten seksuaali-identiteettiä hämmennetään tosi paljon. Varsinkin nyt jääkiekon MM-kisojen aikana mietitään, että taas hävittiin tanskalaisille, sanoo Lehtonen.

Ja toden totta: lukijatkin tuovat rinnastuksen esiin kommenttiosatolla.

- Siinä tuli syy miksi tanskalaisilla pysyy maila kädessä toisin kuin Suomella. Osuvat maaliinkin paremmin, kun ovat harjoitelleet, kirjoittaa nimimerkki Jääkiekko.

Pohjoismaille tasapeli seksissä

Seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen ei usko, että Pohjoismaissa ihmisten välillä olisi suuria eroja seksiaktiivisuudessa.

Lehtosen mukaan syy siihen miksi me tartumme kiivaasti seksivertailuihin, on peruja murrosiästä. Kun seksuaalisuus herää, alkaa ihminen vertailla itseään muihin ja vertailu jatkuu läpi elämän.

- Vakavaa tässä on se, että uutisten ja kyselytutkimusten perusteella ihmiset alkavat miettiä, että pitäisi jotenkin muuttua. Oma itsetunto kärsii, pohtii Lehtonen.

- Seksuaalisuus on asia, jossa jokainen on ihan hyvä sellaisena kuin on. Jos ei tee mieli se on ihan ookoo, sanoo Lehtonen.

Kerta viikossa on aika paljon

Vielä kyselytutkimuksen väitteistä suomalaisten seksielämästä: muutama kerta kuukaudessa seksiä on sekin aika paljon.

- Muutama voi olla kolme tai neljä, eli jos se olisi neljä, niin sehän on yksi kerta viikossa ja minusta se on jo aika paljon, laskee Lehtonen.

- Osa suomalaisista harrastaa tosi paljon seksiä ja osa hyvin vähän, paljastaa Lehtonen.

Ai ketkä muka?

Lehtonen piirtää ihmisen seksuaalisen elämänkaaren.

- Nuorena seksi kiinnostaa enemmän ja siihen on enemmän mahdollisuuksia. Kun lapsia tulee, ei ole ehkä aikaa eikä tilaisuutta. Tai seksi ei kiinnosta, kun on tärkeämpää sillä hetkellä. Tai nelikymppinen uraohjus saattaa keskittyä töihin ja harrastaa seksiä vähemmän.

- Iän myötä seksin harrastaminen ei välttämättä vähene, mutta toki jonkinlaisia rajoitteita voi tulla, sanoo Lehtonen.

Annetaan seksuaali- ja psykoterapeutti Lehtoselle vielä viimeisen sana suomalaisten seksielämästä.

- Suomalainen seksielämä on hyvää. Sellaista kuin jokainen itse haluaa sen olevan, oikeasti, eikä vain vertailemalla tutkimuksiin, lehtijuttuihin, mainoksiin tai kavereiden kertomaan.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat