Totuuden hetki - kaatuuko raamisopimus kuin korttitalo?

Tänään on se päivä, jonka hallitus on asettanut takarajaksi raamisopimuksen syntymiselle.

Työmarkkinakeskusjärjestöt kokoontuvat huomenna katsomaan, onko raamin mukaisia sopimuksia syntynyt eri aloilla niin paljon, että on mahdollista todeta raamisopimus syntyneeksi.

Mikäli raamisopimusta ei synny, neuvottelut alkavat uudestaan, toteaa MTV3:n politiikan toimittaja Raimo Pitkänen.

- Raamisopimuksen kaatuessa muun muassa 150 euron sopimuksen allekirjoitusraha peruuntuu eikä hallitus toteuta lupaamiaan toimenpiteitä. Silloin siirrytään jälleen nollapisteeseen, Pitkänen summaa.

Jo miljoona mukana

Useilla aloilla on vielä neuvottelut kesken.

- Esimerkiksi kaupan alalla hiertää se, kenelle kaikille tämä 150 euroa kuuluu. Kaupan alalla on paljon epätyypillisissä työsuhteissa olevia.

- Lisäksi kesken ovat vielä kuljetusalan neuvottelut. Muun muassa paperiteollisuus pitää kuljetusalan mukaan saamista sitä välttämättömänä, muuten he eivät lähde mukaan.

Neuvottelut ovat Pitkäsen mukaan sujuneet muilta osin aika hyvin.

- Noin miljoona ihmistä on jo tämän sopimuksen piirissä: yksityiseltä puolelta 600 000 ja julkinen ala kokonaisuudessaan. Tehyn mahdollista mukanaoloa raamisopimuksessa selvitellään tämän päivän aikana.

AKT jälleen keskiössä?

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n sopimuksista autoliikenteessä ja satamissa neuvotellaan yhä. AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn mukaan sopu ei ole vielä lähelläkään. Kiistaa on muun muassa alihankinnan pelisäännöistä, linja-autoliikenteen kilpailutuksesta sekä työpäivän pituudesta.

- Auto- ja satamaliikenne on yksi avainala Suomen teollisuuden kuljetusten kannalta - sekä satama-ahtaus että kumipyöräliikenne on erittäin tärkeää, Pitkänen selittää AKT:n tärkeyttä.

- Viimeisen 15 vuoden aikana ahtauspuoli ei juurikaan ole ollut mukana näissä 3-4 tuposopimuksessa mitä on solmittu. Ja kumipyöräliikenne myös vaihtelevasti, eli syystä tai toisesta auto- ja satamaliikenne on aina olut yksi kaikkein vaikeimmista neuvottelualoista Suomessa.

Ratkaisua haetaan myös kemianteollisuudessa ja vakuutusalalla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat