Mainos

Totta vai tarua: Äkkiä eroon oman lompakon kreikkalaisista euroista?

Saksassa on kohistu jo joulukuusta lähtien siitä, että kreikkalaiset eurosetelit pitää laittaa nopeasti kiertoon omasta lompakosta, ettei mustapekka vain jää omaan käteen. Ja osa saksalaisista tosiaan nykyään kieltäytyy ottamasta vastaan kreikkalaisia seteleitä esimerkiksi kaupan kassalla. Suomalaiset asiantuntijat vakuuttavat, että jos Kreikka eroaisi yhteisvaluutasta, Kreikan painattamat laskemat setelit eivät muuttuisi arvottomiksi tai puoliintuisi.

NÄIN TUNNISTAT SETELIT

– Olen seurannut tätä keskustelua, mutta siinä ei ole mitään järkeä. Kaikki eurosetelit ovat Euroopan keskuspankin liikkeelle laskemia velkapapereita nollakorolla, kyllä ne ovat yhä hyväksyttävää valuuttaa, vaikka Kreikka lähtisi eurosta. Joitakin seteleitä ei voida diskriminoida, pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta toteaa.

Von Gerichin mielestä puheenaihe ja siitä seurannut käyttäytyminen kertovat kuitenkin tavallisen saksalaisen kuluttajan epäluulosta.

– Kukaanhan ei tiedä, kuinka euron käy. Nyt mennään normaalisti eteenpäin ja odotetaan pakollista velkajärjestelyä Kreikassa.

Myös Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo, että ilmiö kertoo tavallisten ihmisten huolesta Kreikan tilanteesta ja euron kohtalosta.

– Tämä voi olla myös saksalaisten tapa osoittaa närkästystä siitä, miten he joutuvat kantamaan taakkaa Kreikan tilanteesta, Kreikkaa halutaan boikotoida.

Kuoppamäkikin rauhoittelee, että ilmiöllä ei ole faktapohjaa.

- Kreikan poispotkimista tai lähtöä yhteisvaluuttajärjestelmästä ei voida sulkea pois. Mutta jos sellainen tilanne tulisi, Kreikan rahanvaihto toteutetaan muulla tavalla, Kuoppamäki vakuuttaa.

Myös Suomen Pankin tiedotuksesta vakuutetaan, että kaikki euromäärältään samanarvoiset setelit ovat maksuvälineenä identtisiä huolimatta siitä, missä ne on painettu tai missä ne on laskettu liikkeelle. Tämä on myös yksi yhteisvaluutan perusideoista ja vie siksi pohjaa saksalaisten vaihtoilmiöltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.