Tosi-tv jyllää, kotimaisten tv-ohjelmien tarjonta laskussa

Kotimaisten ohjelmien osuus Suomen tv-tarjonnasta on jatkanut laskuaan, selviää liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä.

Ohjelmaluokkien vertailussa puolestaan ilmeni, että tosi-tv on kasvanut maksuttomien valtakunnallisten kanavien ohjelma-annissa viidenneksestä lähes neljännekseen.  

– Ilmaiskanavien tarjontaa voi silti pitää edelleen monipuolisena, linjaa opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.).  

Kiurun kanssa samaa mieltä on Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.  

– Suomella on ollut monipuolinen televisio verrattuna mihin tahansa muuhun maahan. Se on pienelle kansakunnalle ihan hyvä saavutus, Silvo korostaa.  

Kotimaisten tv-ohjelmien väheneminen yhtä kaikki askarruttaa Kiurua.  

– Onko ulkomaisen tarjonnan ja tosi-tv:n katsominen lisääntynyt siksi, että niitä on tuotu lisää ruutuun? Vai onko niitä lisätty siksi, että kansa haluaa nähdä enemmän niitä?  

Ministerin mielestä kaupalliset toimijat, jotka ovat sijoittaneet kotimaiseen tuotantoon, ovat "aika vähissä".  

– Sikäli on jännää huomata, että Ylen ohjelmista yli puolet on kotimaista alkuperää.  

Pohjois-Amerikka jyllää

Pohjoisamerikkalaisten tv-ohjelmien osuus kasvoi Suomessa vuonna 2013. Niiden osuus valtakunnallisten ilmaiskanavien tarjonnasta oli 45 prosenttia, kun kotimaisten ohjelmien osuus jäi reiluun 30 prosenttiin.  

Myös pohjoismaissa ja muualla Euroopassa tuotettujen ohjelmien osuudet pienenivät.  

Kaupallisista kanavista vain MTV ja Kutonen esittivät enemmän kotimaista kuin pohjoisamerikkalaista ohjelmistoa. 

Suurimmat yksittäiset ohjelmaluokat olivat selvityksen mukaan tosi-tv ja ulkomainen fiktio. Kolmanneksi eniten esitettiin viihteen ja kevyen musiikin ohjelmia.  

Ministeri Kiuru painottaa, että vastedes Suomen tv-tarjontaan vaikuttaa osaltaan vastaanottimien tekniikan uudistuminen.  

– Tarkoitus on siirtyä vaiheittain vuosina 2017–2026 teräväpiirtolähetyksiin ja teräväpiirtokuvaa vastaanottaviin laitteisiin. On järkevää, että luomme lisää tarjontaa ja samalla katsomme, että kanavat ovat mahdollisimman hyvässä käytössä.  

Tv:n 13 ilmaiskanavaa lähettivät vuonna 2013 ohjelmaa keskimäärin 1 429 tuntia viikossa eli yli 204 tuntia vuorokaudessa.  

Lue myös:

    Uusimmat