Tosi-tv ja sosiaalinen media levittävät murteita

Sosiaalinen media ja tosi-tv-sarjat ovat kasvattaneet murretietoisuutta ja murteiden arvostusta, arvioivat murretutkijat.

Ihmiset kuulevat ja näkevät yhä erilaisempia tapoja puhua ja kirjoittaa suomea, kun televisiossa etsitään maajusseille morsiamia ja Facebookissa jutellaan eri puolilta maata olevien puolituttujen kanssa.

– Kaupunkilaisetkin saavat kuulla maanviljelijöiden ja maalaispoliisien puhetta, sanoo dosentti Johanna Vaattovaara.

Myös professori emerita Aila Mielikäinen sanoo, että murteiden arvostus kasvaa jatkuvasti.

– Joskus 70-luvulla ei olisi edes keskusteltu tällaisista asioista, kun murteet eivät olleet muotia. Niitä pidettiin vanhana maalaiskielenä, joka on häviämässä.

Kotimaisten kielten keskuksessa Kotuksessa työskentelevä erityisasiantuntija, Suomen murteiden sanakirjan päätoimittaja Heikki Hurtta sanoo, että hävinneisiin elinkeinoihin liittyvää murresanastoa on kadonnut elinkeinojen mukana. Kieli on silti erilaista eri puolilla maata.

– Murteiden katoamisen ennustaminen on jo aika yleisesti todettu liioitteluksi.

Savoa puhuvat muutkin kuin savolaiset

Murteet eivät kuitenkaan enää pysy alkuperäisillä alueillaan. Moni viittaa itseensä sanalla mie, kun puheeseen haetaan pehmeyttä, Vaattovaara kertoo.

Vaattovaara sanoo, että heimostereotypiat ovat Suomessa vahvoja. Yksittäisenkin leimallisen murrepiirteen käyttö tuo tilanteeseen ripauksen vaikkapa karjalaisuutta tai pohjalaisuutta.

– Suurin osa meistä käyttää kauhean valtavaa määrää resursseja, joita suomen kielessä on tarjolla. Savon murretta kuulet todennäköisimmin Savossa asuvan savolaisen suusta, mutta savolaisuuden voi kuulla myös aivan toisella puolella maata koko ikänsä asuneen suusta, Vaattovaara sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kukaan ei puhu samalla tavalla aina. Sama ihminen voi puhua melko yleiskieltä töissä ja vääntää shortseissa kesämökillä savoa.

Kysytttäessä moni saattaa sanoa, että ei puhu murretta – vaikka asiantuntija voisi bongata puheesta lukuisia murrepiirteitä. Vaattovaara sanoo, että omaa puhetta usein verrataan ihannemurteeseen eli siihen, mitä koulussa on murteista opetettu ja miten vanhat ihmiset puhuvat. Siihen verrattuna oma puhe saattaa kuulostaa tavalliselta. 

Lue myös:

    Uusimmat