Mainos

Torvalds varoitti EU-parlamenttia patenteista

Linux-käyttöjärjestelmän luoja Linus Torvalds on vedonnut Euroopan parlamenttiin, jotta patentit eivät haittaisi tietokoneiden ohjelmistojen kehittämistä.

Linus Torvalds

Linux-kehittelijä Linus Torvalds on lähettänyt Euroopan parlamentin puheenjohtajalle Pat Coxille sekä EU-edustajille avoimen kirjeen, jossa hän varoittaa tietokoneilla tehtävien keksintöjen patenttien haittaavan erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

- Kokemukset USA:ssa osoittavat, että toisin kuin patentit yleensä, ohjelmistopatentit eivät edistä innovaatioita ja tuotekehittelyä, päinvastoin, Torvalds kirjoittaa.

- Ne vain heikentävät markkinoiden toimintaa ja lisäävät patentti- ja oikeudenkäyntikuluja.

EU:n komission tekemän direktiiviesityksen tarkoitus on varmistaa, että tietokoneilla tehdyt keksinnöt patentoidaan samoin perustein kaikissa jäsenmaissa. Parlamentissa asia on herättänyt paljon intohimoja, sillä brittisosialisti Arlene McCarthyn mietintöön on tehty 124 muutosesitystä. Lisäksi parlamentin liepeille odotetaan mielenosoittajia, jotka vastustava ohjelmistopatenttien luomista.

Useat suomalaisedustajat kuten Piia-Noora Kauppi ja Reino Paasilinna ovat Torvaldsin kanssa samoilla linjoilla.

- Pienille yrityksille voi olla mahdotonta selviytyä suurten ohjelmistojättien patenttiviidakosta. Patenttien käsittelyajat ovat hyvin pitkiä ja niiden hakeminen kallista, Kauppi sanoi Strasbourgissa. Kauppi on kuitenkin sitä mieltä, että nykyinen sekava tilanne patenttien myöntämisessä on selkiytettävä.

Tietokoneella kehitettyjä keksintöjä on ohjelmistojen lisäksi esimerkiksi matkapuhelimissa, kodinkoneissa, ja moottorien valvontalaitteissa.

Euroopan parlamentti käsittelee tietokoneella tehtävien keksintöjen patentteja tällä viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.