Torvalds Helsingissäkin kunniatohtoriksi

Tietokonenero Linus Torvalds on Nokian ohella eittämättä suomalaisen huipputeknologisen osaamisen keulakuva. Tämän toteaa myös Helsingin yliopiston promootiotoimikunta perustellessaan Torvaldsin valintaa kunniatohtoriksi.

Linus Torvalds

Perjantaina tapahtuva kunniatohtoriksi vihkiminen ei ole Torvaldsille ensimmäinen laatuaan. Vastaavan huomionosoituksen hän on saanut jo aiemmin Tukholman yliopistossa. Torvalds (s. 1969) kuuluu Helsingin yliopiston nimekkäiden kasvattien listalle. Opiskeluvuosinaan hän aloitti maailmanmaineeseen nousseen Linux-käyttöjärjestelemän kehittämisen. Promootiotoimikunnan mukaan Linuxin syntyprosessi on lähellä akateemisen tutkimuksen alkuperäisiä muotoja. Siinä korostuivat itsenäinen tutkimustyö ja ilman taloudellisia tavoitteita tapahtuneet ongelmanratkaisut.

Vuosien saatossa Linux on hakenut muotonsa lukuisten aktiivisten käyttäjien kehitystyön tuloksena. Torvalds itse on korostanut, etteivät käyttöjärjestelmän synty ja kehitys perustuneet mihinkään ennalta määrättyyn toimintamalliin. -Jälkikäteen olemme yrittäneet miettiä, mikä tässä meni oikein, Torvalds totesi viime syksynä Espoon Otaniemessä järjestetyssä seminaarissa. Tällä hetkellä Linux on markkinoiden nopeimmin leviävä käyttöjärjestelmä. Ennusteiden mukaan Linuxin toimitukset kasvavat 25 prosentin vuosivauhtia vuoteen 2003 asti. Muut käyttöjärjestelmät yltävät vain kymmenen prosentin kasvulukuihin. Aluksi Linuxiin luottivat lähinnä yliopistot ja tietokonealan ammattilaiset, mutta nyt järjestelmä leviää rivakasti myös valtiollisissa instituutioissa ja yrityksissä eri puolilla maailmaa. Linuxin käyttäjäkuntaan lukeutuvat esimerkiksi Yhdysvaltain postilaitos ja avaruushallinto Nasa sekä suuret lentoyhtiöt.

Nörttien parissa kulttihahmoksi

Tavallisten kansalaisten keskuudessa Linuxin leviämistä on hankaloittanut järjestelmän monimutkaisuus. Torvalds itse on huomauttanut, että tavalliset pc:n käyttäjät eivät edes ymmärrä vaatia niitä asioita, jotka tekevät Linuxista vahvan eli vakautta ja tehokkuutta. Keskivertokäyttäjät ovat "tottuneet" siihen, että tietokonetta joutuu silloin tällöin avaamaan ja sulkemaan virheiden vuoksi. Nörttien keskuudessa Linus Torvalds on noussut todelliseksi kulttihahmoksi ympäri maailman.

Osa maineesta perustuu siihen, että Linuxin kehittäjänä Torvalds mielletään nörttien vihaaman Microsoftin ylivallan murtajaksi. Torvalds itse ei kuitenkaan ole kapinallisen maineellaan juuri elämöinyt, vaan suhtautuu asemaansa mutkattoman käytännönläheisesti. Hänen mukaansa Microsoftin mollaaminen kirvoittaa takuuvarmasti naurut seminaariyleisöstä, mutta ei ole syvemmällä tavalla mielenkiintoista. Tuula Nikkasen kirjoittamassa kirjassa Linuxin tarina Torvalds toteaa, ettei hänellä ja Microsoftin nokkamiehellä Bill Gatesilla olisi paljoakaan sanottavaa toisilleen. Torvalds kun ei pystyisi antamaan Gatesille liiketaloudellisia neuvoja eikä Gates Torvaldsille teknisiä neuvoja.

Microsoftin ylivaltaa Torvalds ei pidä pysyvänä ilmiönä. Hän on arvioinut, että kilpailu käyttöjärjestelmissä kasvaa vääjäämättä sitä mukaa kuin Microsoftin markkinaosuudet vähitellen alkavat laskea. Linus Torvalds asuu ja työskentelee Yhdysvalloissa Kalifornian piilaaksossa. Hänen työnantajanaan on ollut Transmeta-yhtiö, joka herätti alkuvuonna kohua vallankumoukselliseksi luonnehditulla Crusoe-mikroprosessorilla. (STT) tjm 03:29

Lue myös:

    Uusimmat