Mainos

Tornionjoki menossa Naturaan

Tornionjokea ollaan sisällyttämässä Suomen Natura-verkostoehdotukseen.

Torniojoki


Painetta lisää Ruotsin hallituksen äskettäinen päätös, jonka mukaan länsinaapuri tarjoaa omaa jokipuoltaan EU:n suojelualueverkostoon. Tornionjokivarren kuntien johtoa Rovaniemellä tänään tavannut ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) ei myöntänyt, että joen liittäminen Naturaan olisi käytännössä jo selvää.

Asiaa pohtiva ministerityöryhmä kertoo kantansa kesän aikana selvitysten valmistuttua. Hassi pitää kuitenkin varsin keinotekoisena ajatusta, että joesta vain Ruotsin puoli kuuluisi verkostoon. Käytännössä se merkitsisi saman Natura-tilan vallitsemista koko joella, mutta kaikki hyödyt korjaisi Ruotsi.

EU:n komissio pyysi viime vuonna Suomea ja Ruotsia täydentämään omia verkostoehdotuksiaan mm. luonnontilaisten jokireittien osalta. Hassin mukaan Tornionjoki on todella merkittävä tämän luontotyypin edustaja koko Euroopassa. Parempaa vaihtoehtoa olisi vaikea löytää.

Hassi korostaa, että Suomella olisi oltava komissiolle erittäin hyvät perustelut, mikäli se päätyisi jättämään oman jokiosansa Naturan ulkopuolelle. Tornionjoki sisältyi Lapin ympäristökeskuksen ensimmäiseen Natura-verkostoesitykseen. Joki vedettiin kuitenkin pois Ruotsin Norrbottenin vaatimuksesta.

Vastustusta jokivarressa

Hanketta pohjustetaan laajoilla keskustelukierroksilla. Tänään Naturan antia oli kuulemassa jokivarren kuntien johto. Pellon kunnanjohtaja Tapani Melaluoto kiteytti, että vakuuttelujen täytyy olla todella hyviä, että ihmiset todella vakuuttuvat. Hänen mukaansa joen liittämistä verkostoon on kritisoitu kovasti.

On saatava varmuus, etteivät toimeentulo- ja kehitysmahdollisuudet kärsi. Hassi korosti, ettei Natura toisi mitään muutoksia verrattuna joen nykyiseen suojeluun. Hän vertasi hanketta ylioppilaskirjoituksiin, jossa tehtävät on jo hoidettu hyväksytysti.

Natura on viimeisen silauksen antava valkolakki. Joen suojelu saisi Euroopassa tunnetun statuksen, joka avaisi myös rahoitusta mm. EU:n life-rahastosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.