Mainos

Tornionjoen vedenpinta vuoroin nousi ja laski

Juoksengin ja Turtolan välillä oleva jääpato on edelleen paikallaan. Arvoirtaimistoa evokuoitu tulvan tieltä.

Jääpato on saanut Tornionjoen vedenpinnan vuoroin nousemaan ja laskemaan Pellon Turtolassa.

Kuusi omakotitaloa ja useita mökkejä on ollut vaarassa kastua. Palokunta ei kuitenkaan joutunut evakuoimaan talojen asukkaita.

- Yhdestä talosta tuttavat ovat hakeneet asukkaan kyläilemään naapuriin, kunnes tilanne rauhoittuu. Lisäksi piano ja arvohuonekaluja on siirretty toisesta talosta väljemmille vesille eli Turtolan koululle, kertoi palotarkastaja Pasi Pasma.

Pelastusviranomaiset muovittivat aamulla kaksi taloa. Vakavimmillaan tulvavesi nousi yhden talon kivijalkaan saakka. Toisessa talossa jäät tulivat noin metrin päähän rakennuksesta.

Eilen illalla vedenpinta pumppasi 10 sentin väliä. Viime yönä vesi nousi aamuviiteen mennessä liki 30 senttiä.

- Sen jälkeen vesi alkoi laskea ja nousta. Tässä ei pysy kohta itsekään perässä, Pasma sanoi.

Veden pumppailu jatkui iltaan saakka, ja se näkyi hyvin muun muassa kylän pyörätiellä.

- Välillä vesi menee yli koko pyörätien, ja välillä se on vain toisessa reunassa, Pasma havainnollisti.

Vedenpinnan ailahtelun syyksi Pasma arvelee sitä, että jääpadon sisällä syntyy uusia reittejä vedelle ja välillä reitit taas tukkeutuvat.

Juoksengin ja Turtolan kylien välille on kasaantunut noin 12 kilometrin mittainen jääpato, joka kasvaa yhä. Pasma oli saanut yläjuoksulta Kolarista tiedon, että jäät ovat lähteneet sieltä liikkeelle.

- Ne tulevat jonon jatkoksi eli pato tiivistyy pohjoispäästä jonkin verran.

Pelastuslaitos tarkkailee tilannetta paikan päällä.

Ounasjoki otti paussin

Ounasjoen vedenpinta pysyy Kittilässä liki paikallaan. Joen virtaamien ennustetaan kuitenkin nousevan loppuviikosta ja Kittilän kirkonkylällä varaudutaan yhä tulvaan.

Ounasjoki on tähän mennessä noussut Kittilässä noin 2,5 metriä normaalista. Veden korkeus kävi eilen 175 metrissä ja 10 sentissä merenpinnasta, mutta tänä aamuna pinta oli laskenut kuusi senttiä.

Lapin ympäristökeskuksen mukaan Kittilän vahinkoraja on 176 metriä ja 80 senttiä merenpinnasta. Ympäristökeskuksen työmaapäällikön Jari Uusitalon mukaan seuraavat kolme-neljä päivää näyttävät, mihin Ounasjoen tulva yltää.

- Varsinainen tulvahuippu tulee yleensä vasta sitten, kun jäät ovat lähteneet. Ennusteen mukaan Ounasjoen vedenpinta nousee vahinkorajalle saakka, Uusitalo kertoo.

Ounasjoella oli päivällä pysyvä jäänpinta vielä Könkäästä ylöspäin. Yläjuoksun jäiden lähtöä on Uusitalon mukaan vaikea ennustaa. Hän arvelee ajankohdaksi torstaita tai perjantaita.

Kittilän palopäällikkö Jorma Ojala kertoo, että kiinteistönomistajat ovat rakentaneet eri puolilla kuntaa jonkin verran valleja rakennusten suojaksi. Pelastuslaitos tulee avuksi vain kiireellisiin vaaratilanteisiin.

Ojalan mukaan pelastuslaitos varautuu ainakin vuoden 2000 tasoiseen tulvaan, mutta kaikki on kiinni seuraavien päivien säistä.

- Tilanne pahenee, jos yläperällä sää lämpenee ja vielä sataa, Ojala kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.