Mainos

Tornionjoen kalastus tuotti 14 miljoonaa

Kalastusmatkailun ripeä kasvu Tornion- ja Muonionjoella alkaa tuottaa taloudellista tulosta. Tuoreen selvityksen mukaan viime pyyntikauden kalastustulo oli kaikkiaan noin 14 miljoonaa markkaa.

Selvitystä Muoniossa esitellyt Lapin maakuntajohtaja Esko Lotvonen kertoi, että Tornionjokilaakson ulkopuolelta tulleiden matkailijoiden osuus koko potista oli kymmenisen miljoonaa markkaa. Nousu ensimmäisestä hyvästä lohivuodesta 1996 on melkoinen. Silloin tuotto oli arviolta noin 5,5 miljoonaa markkaa. Lupia myytiin noin 5 500, kun viime kesänä päästiin jo 11 000 lupaan.

Selvityksen mukaan joesta nostetun lohen kilohinta oli keskimäärin vajaat 400 markkaa, kun summaan lasketaan kaikki pyytäjälle koituneet kustannukset. Lotvonen arvioi, että kalastuksen synnyttämää tulovirtaa voidaan kasvattaa vielä paljon. Se edellyttää kuitenkin muun muassa, että merialueen pyyntirajoituksia jatketaan lohen nousun turvaamiseksi.

Työllisyyteen kalastusmatkailun nousu ei sen sijaan ole suuresti vaikuttanut. Muonion työvoimatoimiston johtaja Riitta Tolvanen sanoi, etteivät alueen matkailuyrittäjät ole palkanneet liiemmälti uutta vakituista väkeä. Myönteistä on kuitenkin esimerkiksi nuorten kesätyöpaikkojen lisääntyminen.

Kolarissa toimivan Lappean Loman vetäjä Voitto Liikamaa kuitenkin muistutti, että yritykset saattavat kohentaa työllisyyttä paljonkin välillisesti. Esimerkkinä hän mainitsi uudelleen elpyneen veneenrakentajien ammattikunnan. Pelkästään Lappean Lomalla on käytössään 30 venettä pyyntiä varten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.