Mainos

Torniolle tarjotaan turve- ja kaasuvoimalaa

Uutta voimalaa kaavailevalle Torniolle tarjotaan vaihtoehdoksi turve- ja kaasulaitosta, joka toteutettaisiin yhdessä Lapin suurimpien sähkölaitosten yhteenliittymän Isommus-Energia Oy:n kanssa. Voimalan kustannukset olisivat noin 240 miljoonaa markkaa.

Outokummun Tornion terästehtaan yhteyteen kaavailtu voimala käyttäisi sekä turvetta että tehtaalta vapautuvaa häkäkaasua - molempia suunnilleen yhtä paljon. Lämpöä voimala tuottaisi vuodessa noin 300 miljoonaa kilowattituntia, josta valtaosa menisi Outokummun käyttöön ja loput Tornion sekä Haaparannan kaukolämmöksi. Sähköntuotanto olisi noin 130 miljoonaa kilowattituntia. Määrä edustaisi vajaata kymmentä prosenttia Isommus-ryhmän sähkönhankinnasta.

Energia-Ekonon selvityksessä punnitaan vaihtoehtona pienempää kaupunkivoimalaa, joka tuottaisi kaukolämpöä Torniolle ja Haaparannalle sekä höyryä Hartwall Oy:lle. Laitoksen kustannukset on arvioitu 130 miljoonaksi markaksi. Ratkaisu on Torniolla, jonka odotetaan tekevän alustavia päätöksiä lähiaikoina. Molemmat voimalavaihtoehdot arvioidaan kannattavuudeltaan lähes samanarvoisiksi. Pienempään voimalahankkeeseen Isommus ei lähde mukaan. Isompaankaan vaihtoehtoon se ei ole vielä sitoutunut. Jos yhteisvoimala toteutuu, se valmistuu aikaisintaan vuonna 2001.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.