Mainos

Tornadosuojat olisivat voineet pelastaa Oklahomassa

Vaikka Oklahomassa on totuttu pyörremyrskyihin, ei asukkailla ollut tarpeeksi suojia, joihin paeta maanantaina, kertovat paikalliset viranomaiset. Tuhoisassa tornadossa kuoli parikymmentä ihmistä.

Pyörremyrsky pisti matalaksi muun muassa kaksi koulua. Molemmista kouluista puuttui niin sanottu turvahuone, jonne oppilaat olisivat voineet paeta myrskyä, kertoo uutistoimisto Reuters. Tornadossa kuoli yhdeksän lasta, joista seitsemän oli koulussa, kun pyörremyrsky iski.

Oklahomassa tornadosuojat ovat harvemmassa kuin muilla Yhdysvaltojen pyörremyrskyalueilla. Piirikunnassa on noin 260 000 asuinkiinteistöä, mutta vain 6 500 kiinteistössä on asianmukainen turvahuone, kertovat paikalliset viranomaiset.

Erillisten turvahuoneiden lisäksi tornadoiden varalta suojaudutaan myös rakentamalla suojakellareita. Nämäkään eivät ole Oklahomassa kovin yleisiä.

– Totta puhuen paikalliset eivät oikein osaa rakentaa suojakellareita, Clevelandin piirikunnan viranomainen David Tinsley sanoi uutistoimisto Reutersille. Oklahoman maa on savista ja liikkuu helposti.

Pyörremyrskyjen varalle rakennetut kellarit olivat harvassa myös Joplinissa Missourissa, missä tornado tappoi 161 ihmistä vuonna 2011. Joplinin pormestarin mukaan valtaosassa pyörremyrskyn jäljiltä uudelleen rakennetuista kodeista on nyt suojat tornadojen varalle.

Myös Oklahomassa oli jo ennen maanantaista pyörremyrskyä käynnistetty kampanja, jolla paikallisia kannustettiin rakentamaan suojia asuntoihinsa. Paikallisten viranomaisten mukaan kampanja lisäsi jonkin verran suojien rakentamista.

Suojien hinnat vaihtelevat 2500 ja 12 500 dollarin välillä, ja raha on monelle este suojan rakentamiselle. Pyörremyrskyalttiit osavaltiot ovatkin tukeneet suojien rakentamista taloudellisesti.

Suojia suositellaan alueille, joissa pyörremyrskyt ovat yleisiä. Suojakellarit eivät automaattisesti pelasta pyörremyrskyltä, mutta oikein rakennettuina ne parantavat mahdollisuuksia selviytyä tornadosta.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.