Törmäys naurulokin kanssa tappoi ravurin

Jyväskylässä on sattunut perin harvinainen kahden eläimen törmäys.

Ruotsalainen ravihevonen ja vasta lentämään opetellut naurulokin poikanen kohtasivat Killerin raviradalla kohtalokkain seurauksin.

-Lokinpoikanen osui hevosen päähän, minkä jälkeen hevonen juoksi eteenpäin noin kaksikymmentä metriä todella kovaa ja holtittomasti, kertoo Keski-Suomen Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Kari Nyyssönen.

Ravurin juoksu päättyi raviradan ojaan, jonne turmassa niskansa taittanut hevonen menehtyi. Tapaus sattui maanantaina iltapäivällä, kun hevonen oli lopettelemassa harjoitusajoaan.

Myös naurulokin poikanen kuoli törmäyksessä, kun se sotkeutui hevosen jalkoihin.

Arvokas huippuhevonen

Onnettomuudessa menehtynyt nelivuotias ruotsalaisruuna oli arvohevonen. Ruunasta odotettiin huippuravuria Ruotsissa.

-Siitä tehtiin viime syksynä 800 000 kruunun tarjous. Euroissa se on noin 80 000, kertoo hevosen omistanut Heikki Korhonen.

Koska turmassa on kyse rauhoitetun eläimen aiheuttamasta vahingosta, voi omistaja hakea korvausta ympäristöministeriöstä. Korvauksen saaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvää.

Ruotsalaisruuna oli ollut Jyvässeudulla treenattavana ja sen piti palata kotimaahansa tällä viikolla.

Raviväki pelkää onnettomuuksia

Raviväki pelkää, että naurulokit aiheuttavat vielä vakavampia onnettomuuksia Jyväskylässä. Vaaratilanteita voi syntyä sekä harjoituksissa että raveissa.

-Jos keulahevonen säikähtää lokkia, ja viisi takana tulevaa hevosta törmää siihen, on kysymys ihmishengistä, sanoo ravivalmentajana ja ohjastajana työskentelevä Pekka Vehviläinen.

Vehviläisen mukaan naurulokeista ei ole riesaa maamme muilla raviradoilla.

Tuhatkunta naurulokkia

Jyväskylän raviradan keskellä on pieni Killervä-järvi, joka on ollut naurulokkien suosiossa jo muutamia vuosia.

-Killerin naurulokkiyhdyskunnassa on tuhatkunta lintua. Se on melkoinen massa, sanoo ylitarkastaja Auvo Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat