Mainos

Törkeän kiskonnan kohteeksi joutuneille alkoholisteille tuputettiin viinaa

Poliisi on loppusuoralla Kouvolan seudulla vuodesta 2007 jatkuneen erityisen törkeän ja laajan kiskontajutun tutkinnassa. Joukko eri ikäisiä henkilöitä nyhti noin kolmen vuoden aikana uhreiltaan käteistä rahaa yli sadantuhannen euron arvosta.

Kaikki kiskonnan uhrit, joita on alle kymmenen henkilöä, olivat alkoholisoituneita ja syrjäytyneitä, mutta siitä huolimatta enemmän tai vähemmän varakkaita.

- Kaikilla uhreilla oli säännöllisiä tuloja, kuten eläkkeitä, avustuksia tai sitten muuta merkittävämpää omaisuutta. Alunperinkin alkoholisoituneet uhrit oli saatu viinakoukkuun tuputtamalla heille viinaa silloinkin, kun he eivät olleet sitä itse pyytäneet, kuvailee tutkinnanjohtaja Ismo Kopra keskusrikospoliisista.

Lopulta uhrit oli saatu velkakierteeseen ja he olivat luovuttaneet - joko vastentahtoisesti tai omaehtoisesti - pankkikorttejansa lähipiiriin soluttautuneille henkilöille.

Laaja rikosvyyhti

Poliisi pääsi laajan rikosvyyhdin jäljille sen jälkeen, kun Kouvolan Valkealassa sijaitsevan järven rantakivikosta löytyi tammikuussa 2009 kuollut 67-vuotias eläkeläinen, joka oli kadonnut Voikkaalla sijainneesta hoitokodista noin kolme viikkoa aiemmin. Kuolinsyyksi määriteltiin paleltuminen.

Vainajan taustoja selvitettäessä poliisille kävi ilmi, että ennen katoamistaan hän oli joutunut noin puolentoista vuoden ajan törkeän kiskonnan kohteeksi ja menettänyt huomattavan summan rahaa sekä muuta omaisuutta.

- Taloudelliset menetykset yksistään tämän uhrin osalta olivat yli 100 000 euroa. Hänellä oli huomattava määrä perintöä, eli käteistä rahaa. Uhrin nimissä oli lisäksi ostettu ja myyty kiinteistöjä useita kertoja niin, että uhri oli joka kerta menettänyt kaupanteossa rahaa. Uhrin nimissä oli hankittu myös auto, vaikkei uhrilla ollut edes ajokorttia, kuvailee Kopra.

Mitä enemmän poliisi juttua tutki, sitä laajemmaksi se osoittautui.

- Puhutaan muun muassa törkeästä kiskonnasta, ampuma-aserikoksesta, varkauksista, rahanpesusta ja veropetoksista.

Jutussa on useita epäiltyjä ja kaksi suomalaismiestä on ollut jutun tiimoilta myös pidätettynä.

- Vanhin teosta epäillyistä on noin kuusikymmentävuotias, nuorin hieman yli kaksikymppinen.

Osa kiskonnan uhreiksi joutuneista henkilöistä on Kopran mukaan kuollut jutun tutkinnan aikana.

- Ei ole kuitenkaan voitu osoittaa, että kuolemat olisivat liittyneet kiskontaan tai tähän juttuun.

Juttu siirtynee syyttäjälle vielä tämän vuoden puolella.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.