Torju pitkäkyntisen aikeet – tee kännykästäsi hyödytön varkaalle

Uusi älypuhelin on arvokas laite monessakin mielessä. Jo itse puhelinlaite on useiden satojen eurojen arvoinen, mutta tämän lisäksi moni kuljettaa kännykässä arvokasta tietoa.

Pieni puhelin saattaa helposti kadota matkan varrella tai joutua varkauden kohteeksi. Varkaustapauksissa luurin lisäksi vääriin käsiin saattaa päätyä henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjän yhteystiedot, paikkatiedot ja pankkitietoja.

Tämän takia älypuhelinta onkin kuvailtu käyttäjänsä parhaaksi ystäväksi, mutta samalla pahimmaksi viholliseksi.

Puhelimen mahdollisen katoamisen tai varkauden varalta kannattaa varautua jo etukäteen, jotta ikävän tilanteen sattuessa vahingot saadaan minimoitua.

Nopea toiminta tärkeätä varkaustapauksissa

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi toteaa MTV3 Uutisille, että on erittäin tärkeätä vaihtaa liittymän pin-koodi, jotta ulkopuoliset eivät pääse avaamaan kiinni olevaa puhelinta omistajan liittymäkortilla.

– Pelkällä varastetulla kännykällä ei voida hirveän paljon saada vahinkoa aikaan. Silloin oikeastaan vain menetetään kännykän arvo ja sen sisältö kuvineen ja muine tietoineen, huomauttaa Korpi.

Usein taloudelliset vahingot koituvat uhrille juuri liittymän luvattomasta käytöstä, sillä liittymä toimii maksuvälineenä monessa asiassa.

– Uhrin liittymällä voidaan saada oikeasti taloudellista vahinkoa aikaiseksi, jos sillä soitetaan vaikkapa kalliisiin palvelunumeroihin.

Korpi muistuttaa, että nopea toiminta on oleellisen tärkeää siinä vaiheessa, kun puhelimen havaitsee varastetuksi.

– Tässä pätevät samat säännöt kuin luottokortinkin katoamisessa. Katoamisesta pitää välittömästi ilmoittaa operaattorille liittymän sulkemiseksi. Tällöin ei pääse taloudellista vahinkoa syntymään.

Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxen lisää, että liittymän sulkupalvelun numero kannattaa pitää itsellään mukana irrallaan puhelimesta.

– Toinen asia on sitten, että säilyttää puhelimen yksilöivän IMEI-koodin tallessa, sanoo Saxen.

IMEI-koodi on eräänlainen puhelimen sosiaaliturvatunnus, jonka avulla operaattorit voivat varkaustapauksessa estää puhelimen käytön verkoissaan.

Älä anna varkaan hyötyä puhelimestasi:

Teknologiasivu InformationWeek on kerännyt yhteen muutamia hyviä vinkkejä puhelimen suojaamiseksi pitkäkyntisten varalta:

- Liittymäkortin pin-koodin vaihtamisen lisäksi puhelimen aloitusnäyttö kannattaa lukita, jolloin puhelinta ei pääse käyttämään vaikka luuriin olisikin jäänyt virta päälle. Näyttö kannattaa asettaa lukittutumaan 1-5 minuutin käyttämättä olon jälkeen.

- Nykyisiin älypuhelimiin on saatavilla lisäksi paikannusohjelmia, joilla kadonneen kännykän voi paikantaa. Jotkut sovellukset mahdollistavat myös mm. puhelimessa olevien tietojen pyyhkimisen etäkomennoilla. Näin voit poistaa tärkeät tietosi ja paikantaa puhelimesi varkaustapauksessa.

- Älä jätä puhelintasi lojumaan paikkoihin, joissa kulkee vieraita ihmisiä, ethän jättäisi henkilöpapereitasikaan pöydälle vieraiden napattavaksi.

- Puhelinta ei myöskään kannata antaa vieraiden käsiin. Jos tuntematon ihminen pyytää sinulta lainaksi puhelinta "hätäisen puhelun tekemiseksi kotiin", niin voit puhelimen ojentamisen sijaan tehdä pyydetyn puhelun itse ja laittaa puhelun vaikkapa kaiuttimeen.

- Pidä puhelimesi käyttöjärjestelmä päivitettynä, sillä lähes kaikilla päivityksillä parannetaan myös puhelimien tietoturvaa.

- Salaa puhelimessasi olevat tiedot. Nykyisillä älypuhelimilla pystyy salaamaan laitteessa olevan sisällön. Vaikka puhelin joutuisikin vääriin käsiin ja varas pääsisi ohittamaan näyttölukon, niin tällöin puhelimessasi olevissa tiedoissa on vielä suojamuuria jäljellä.

Lue myös:

    Uusimmat