Mainos

Torihinnoissa huomattavia eroja

Vihannesten, marjojen ja hedelmien torihinnat vaihtelevat huomattavasti kaupungeittain, kertoo Helsingin Sanomien selvitys.

Lehti selvitti torstain ja perjantain aikana hintatason seitsemässä kaupungissa: Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Turun tori osoittautui selvityksen halvimmaksi.

Vertailussa kävi ilmi, että kalleimmat tuotteet maksavat enimmillään moninkertaisesti halvimpia enemmän. Hinnat voivat vaihdella tuntuvasti jopa saman torin eri myyjillä. Esimerkiksi Helsingin kauppatorilla mansikkalitran hinta vaihteli puolestatoista kolmeen euroon.

Kaupunkien välillä hinnat voivat vaihdella huomattavasti. Esimerkiksi Lappeenrannan ja Tampereen toreilta sai litran kotimaisia kantarelleja viidellä eurolla, kun Kuopiossa siitä joutui maksamaan kalleimmillaan kaksi kertaa enemmän. Kilon savusiikaa sai Jyväskylässä alle kymmenellä eurolla. Helsingin kauppatorilla kallein kilohinta oli 18 euroa. Herneen hintaero oli puolestaan suurimmillaan kolminkertainen. Helsingissä ja Turussa hernelitra maksoi euron, Lappeenrannassa kolme euroa.

Turun tori halvin

Helsingin Sanomien selvitysen edullisin tori on Turun tori. Se oli ylivoimaisesti kuutta muuta kaupunkia halvempi, jos hintatasoa mittaa vertailukaupunkien halvimpien ja kalleimpien tuotteiden määrällä. Turun torilla muita kaupunkeja halvempia tuotteita oli kahdeksan: mansikka, mustikka, herne, tomaatti, porkkana, nauris, retiisi ja avomaankurkku. Ainoastaan kirsikat olivat kalliimpia kuin muualla.

Helsingin hintataso vaihteli eniten. Kauppatorilla myytiin kuutta tuotetta halvimpaan hintaan, mutta vastaavasti kuutta tuotetta kalleimpaan hintaan. Kuopiossa oli lähes vastaava tilanne.

Lehti muistuttaa, että vertailun tulokset eivät kerro hintaeroista tieteellisen tarkasti, mutta voivat näyttää ainakin jonkinlaista suuntaa.

Hintaeroihin monia syitä

Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen toiminnanjohtaja Ari Kallas muistuttaa, hintatasot voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Kallaksen mukaan erot johtuvat monesta seikasta, kuten tuotteen saatavuudesta ja laadusta sekä siitä, onko torikauppias kasvattanut kauppatavaransa itse vai onko hän jälleenmyyjä, jolloin samalla tuotteella rahastaa yksi taho enemmän.

Myös kilpailutilanne vaikuttaa merkittävästi hintaan; Jos yksi torikauppias laskee huomattavasti hintoja, niin ainakin lähimmät naapurit seuraavat yleensä perässä. Hiljaisina päivinä kilpailu voi olla niin kovaa, ettei kauppiaalle jää myymistään tuotteista lainkaan katetta. Tämä ei kuitenkaan liene yleistä.

Torikauppiaat ovat joutuneet täksi kesäksi miettimään hinnoittelua aiempaa tarkemmin, kun rahayksikkö vaihtui euroksi. Suuri osa hinnoista on joko kokonaisia euroja tai viisikymmentä senttiä yli. Kauppiaat ovat selvästi pyrkineet välttämään pienempien kolikoiden käyttöä.

Helsingin kauppatorilla myyvä Mervi Kaalinen myöntää, että hinnat ovat hieman nousseet. - "Kyllä ne euron takia vähän kohosivat, ehkä herneen osalta eniten. Viljelijät nostivat hintoja, joten itsekin jouduin seuraamaan perässä."

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.