Mainos

Törhösen elokuvaselvitys julki: Laadulle tukea - teattereille digiapua

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen esittää useita uudistuksia suomalaiseen elokuvarahoitukseen. Törhönen luovutti tänään kulttuuriministerille ministeriön tilaaman selvityksen julkisen rahoituksen tulevaisuudesta.

Törhösen mukaan tuki on kaksinkertaistettava, jos kotimaisen elokuvan halutaan kehittyvän. Valtion on myös tuettava elokuvateattereiden siirtymistä digiaikaan. Monia teattereita uhkaa lähivuosina sulkeminen digitekniikan kalleuden takia.

Törhönen on laatinut liki 90-sivuisen selivtyksen kotimaisen elokuvan tilasta yhteistyössä useiden elokuvatoimijoiden kanssa. Törhösen mukaan peruskysymys koskee elokuvan arvoa: Mieltääkö valtiovalta elokuvan kansalliseksi kulttuuriksi urheilun, musiikin ja kirjallisuuden tapaan. Törhösen vastaus on tänään: Ei.

- Elokuvaan sekoittuu aina hollywoodilainen kaupallisuus, myös suomalaiseen elokuvaan, harmittelee Törhönen. Kuitenkin kysymys on suomalaisten tarinoiden ja suomalaisen historian tallentamisesta.

Valtio rikastuu

Selvityksessä on kaksi laskentaesimerkkiä: Elokuvat Rukajärven tie sekä Rölli ja metsänhenki. Näiden tilinpäätökset osoittavat, että molemmat elokuvat ovat tuottaneet valtiolle reilusti voittoa. Rukajärven tien verot ja sotu-maksut valtiolle olivat 1,2 miljoonaa euroa, elokuvasäätiön tuotanto- ja markkinointituki tuki 740 000 euroa. Röllin vastaavat luvut olivat 883 000 euroa veroa ja 776 000 euroa tukea.

- Elokuvantekijät eivät ole tehneet tarpeeksi näitä laskelmia. Ollaan vähän huonoja lobbaamaan oman asian puolesta, Törhönen hymähtää. Valtion pitäisi ymmärtää, että kulttuurin tukeminen on tuottoisaa.

Lisää tukea, mutta ei lisää elokuvia

Suomen elokuvasäätiön kautta jaettava veikkausvoittovaroista koostuva elokuvatuki pitäisi tuplata, vaatii selvityksen tekijä. Tällöin noustaisiin 15 miljoonasta eurosta 30 miljoonaan, joka olisi pohjoismaista tasoa. Törhösen mukaan ensi-iltoja ei kuitenkaan saisi lisätä nykymäärästä: 12- 15 kotimaista ensi-iltaa vuodessa.

Monet nuoret tuottajat ovat asiasta tyyten eri mieltä. Kun rahaa saataisiin lisää, pitäisi tehdä myös lisää elokuvia, koska isommasta joukosta löytyisi hittejä ja myös kansainvälisiä läpimurtoja.

- Tästä ei ole mitään todisteita, napauttaa Törhönen. Pitää satsata laatuun, jotta elokuvamme näyttävät kansainvälisiltä. Suomessa ehkä ohjaaja ja näyttelijät saavat kohtuutyöolot - vaikka palkka onkin huono - mutta erityisesti rahapula näkyy lavastuksessa ja sitten valkokankaalla. Katsoja ei tätä enää hyväksy, vaan menee mieluummin katsomaan ulkomaista.

Törhönen muistuttaa selvityksessään myös, että rahapula johtaa elokuva-alalla työnlainsäädännön rikkomuksiin. Ihmisille teetetään ylipitkiä päiviä ilman asianmukaisia korvauksia.

Pimentääkö digiaika?

Selvitysmies Lauri Törhösen mukaan suomalaiselle elokuvalle voi olla kohtalokasta myös se, että elokuvien jakelu muuttuu digitaaliseksi. Raskaista filmikeloista ja projektoreista siirrytään digijakeluun, eli elokuvakopiot leviävät kevyinä levykkeinä.

Suomen elokuvateatterien liitton toiminnanjohtajan Tero Koistisen mukaan digitalisointi toteutuu viiden vuoden sisällä - ja se on teattereille niin kallis projekti, että vain harvalla teatterilla on siihen varaa.

- Ei meillä ole mitään mahdollisuutta hoitaa sitä pelkästään lipputuloilla.

Törhönen sanoo, että kyse on perimmiltään kulttuurin aluepolitiikasta. Asia olisi ratkaistavissa 5-7 miljoonan euron tuella, hän laskee selvityksessään.

- Nyt kysytään, haluaako valtioneuvostomme turvata kansallisen kulttuurin maakunnissa. Jos teatterit eivät saa digitukea, useat kymmenet kankaat pimenevät, maalailee Törhönen.

Mielenkiintoinen kysymys alalla on jatkossa myös elokuvakopioiden hinta Nyt teatteri maksaa elokuvalipun hinnasta jopa 60 prosenttia kopiovuokrana levittäjälle. Digilaitteet ovat kalliita, mutta elokuvien kopioiden pitäisi olla paljon halvempia kuin nykyiset filmikelat.

- Toivottavasti tämä näkyy myös tuossa vuokraprosentissa, muistuttaa toiminnanjohtaja Koistinen. Joka tapauksessa kotimainen elokuva pitää monet pienet teatterit pystyssä.

Tv-yhtiöille velvoitteita

Laajalle lausuntokierrokselle nyt lähtevä Törhösen kansallinen elokuvajulistus esittää tiukkoja vaatimuksia myös tv-yhtiöille.

- Tv-kanaville voitaisiin määritellä toimilupaan velvoite kotimaisen elokuva rahoittamisesta Suomen elokuvasäätion kautta - tai vaihtoehtoisesti "elokuvalippu", eli yhtiöiden pitäisi maksaa tukea suhteessa katsojakontakteihin, visioi Törhönen.

Mitähän vapaan bisneksen kaupalliset kanavat sanovat tällaisiin määräyksiin? Törhönen laukoo heti takaisin:

- Asiaa voi kysyä uudestaan sitten, kun YLE näyttää kaikki kotimaiset elokuvat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.