Mainos

Tora Boran puolustajat eivät suostuneet antautumaan

Yhdysvaltain taistelukoneet jatkoivat al-Qaidan asemien pommittamista Afganistanin itäosan vuoristossa tänään sen jälkeen kun neuvottelut antautumisesta olivat päättyneet tuloksettomina.

Asemia piirittävät afgaanitaistelijat sanoivat puolestaan valmistautuvansa hyökkäykseen. Ensimmäinen B-52-pommikone pudotti pommilastinsa vuoristoon pian sen jälkeen kun antautumiselle asetettu aikaraja umpeutui kello 8 aamulla. Koneet palasivat puolen päivän aikaan ja uudelleen vielä illalla. Yön pimeydessä kuultiin vielä potkurikoneen suuntaavan alueelle. Sen arveltiin olevan AC-130 maavoimien tulitukikone, jonka raskaat konekiväärit ja tykit kykenevät kylvämään tuhoa laajalle alueelle.

-Me valmistaudumme sotimaan neuvottelujen epäonnistuttua. Al-Qaedan taistelijat kieltäytyivät jyrkästi antautumasta, komentaja Hazrat Ali edustaja Amin sanoi. Hän lisäsi taistelijoiden vaatineen, että antautuminen tapahtuisi YK:n ja taistelijoiden kotimaiden diplomaattien läsnäollessa. -Koska he eivät laske aseitaan, joukkomme valmistautuvat nyt hyökkäykseen, todennäköisesti aikaisin huomenna (torstaina), Amin sanoi.

CNN:n ja BBC:n tietojen mukaan komentaja Hazrat Ali olisi kuitenkin tarjonnut vastapuolelle mahdollisuutta luovuttaa Osama bin Laden ja parikymmentä al-Qaidan johtajaa huomiseen mennessä. Tämän jälkeen heidän riveissään sotineet miehet päästettäisiin menemään.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan mukaan pommittamista kuitenkin jatketaan sitä mukaa, kun kohteita löytyy: -(Pommitus)taukoa ei ollut, eikä tule.

Amerikkalaisia ja brittejä

Silminnäkijöiden mukaan vuoriston rintamalinjoilla oli nähty myös amerikkalaisia sotilaita, tosin afgaanityyliin puettuina. Toisten lähteiden mukaan paikalla on myös muutama kymmenen brittien erikoissotilasta.

Läheisen Jalalabadin kaupungin johtaja Ghafar vahvisti, että ulkomaisia joukkoja on Tora Boran lähistöllä, mutta vain tarkkailijoina tai opastamassa pommikoneita kohteisiin. Itse taistelu on afganistanilaisten vastuulla, Ghafar vakuutti. Hän lisäsi, ettei terrorismista syytetyn Osama bin Ladenin olinpaikasta ole varmaa tietoa.

Myös Talebanin hengellinen johtaja mullah Mohammad Omar oli tänään edelleen teillä tietymättömillä. Kandaharin uudelleen hallintaansa ottanut Gul Agha vihjasi eilen Omarin olevan edelleen lähistöllä ja lupasi yrittää pidättää miehen tuodakseen hänet oikeuden eteen.

Pakistan on puolestaan lisännyt joukkojaan rajalla, jotta al-Qaidan taistelijat eivät pääsisi livahtamaan läheisen rajan yli Pakistaniin. Yhdysvallat on arvioinut pienen määrän taistelijoita mahdollisesti onnistuneen pakenemaan rajan yli.

(MTV3-STT-AFP-AP)

(Seitsemän uutiset 12.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.