Mainos

Töölönlahden Taidepuutarhat valmistautuvat avajaisiinsa

Kulttuurikaupunkivuoden suurin hanke, Töölönlahden Taidepuutarhat, valmistautuu ylihuomisiin avajaisiinsa. Pääkaupungin taidepuistoon istutetaan parhaillaan yli neljääsataa kasvilajiketta ja pystytetään veistoksia. Osa Taidepuutarhasta jää pysyväksi Tulevaisuuden puistoksi.

Keskellä pääkaupunkia olevasta joutomaasta, rautatien ja Töölönlahden välissä, on taisteltu sata vuotta. Suunnitelma toisensa jälkeen on kaatunut kiistoihin. Nyt tyhjällä alueella viimeistellään vihdoin Taidepuutarhaa. Kasveja istutetaan ja Finlandia-talon käytetyistä marmoreista rakennetaan tilateosta. Vieressä valmistellaan kahdeksan metrin korkuista spiraalia, johon on uponnut yli tuhat kiloa rautalankaa, viisitoistatuhatta tiiltä ja tuhansia kolmimetrisiä puita.

Masafumi Maita toi mukanaan Japanista viisitoistametrisiä bamburuokoja. Niiden rahtaaminen Suomeen kesti kuukauden. Aiemmin hän ei ole totetuttanut vastaavaa teosta Japanin ulkopuolella. -Tässä hankkeessa on ollut mukana suuri joukko ihmisiä: bambujen leikkaaminen metsässä, niiden pakkaaminen ja huolehtiminen laivaan vaati väkeä. Saan olla monelle ihmiselle kiitollinen siitä, että teos vihdoin on täällä, huokaisee taiteilija Maita. Toinen japanilaistaiteilija rakentaa labyrintin sisään perinteistä kuivapuutarhaa valkoisesta hiekasta ja kivistä, jotka näennäisestä sattumanvaraisuudesta huolimatta on aseteltu äärimmäisen tarkan kaavan mukaisesti. -Olen varma siitä, että vaikka Japanin kulttuuria ei muuten tuntisikaan, niin pystyy nauttimaan tästä kivien luomasta harmoniasta. En usko, että siinä on kenelläkään mitään ongelmaa, kertoo taiteilija KazuoMakioka.

Taidepuutarha on eräänlainen malli Tulevaisuuden puistosta, jonka pitäisi valmistua alueelle ensi kesänä. Maansiirtotöiden jälkeen puutarhassa on esimerkiksi isoja lampia. Hanke maksaa yhteensä 20 miljoonaa markkaa, nyt tehtyjen istutuksien ja taideteosten osuus on viitisen miljoonaa markkaa. -Kulut tulevat pitkälle maanmuokkaustöistä, sillä maanmuokkaustyö maksaa paljon, toimitusjohtaja Leena Hoppania Diiva Produktiosta kertoo.

Jo tänä kesänä puutarhaan, jossa ei ole pääsymaksuja tai aukioloaikoja, odotetaan reilusti yli puolta miljoonaa kävijää.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.