Mainos

Tony Blairin kiirastuli alkaa

Britannian parlamentin on määrä tänään äänestää pääministeri Tony Blairin ajamasta yliopistojen lukukausimaksujen korotuksista ja uudesta maksujärjestelmästä.

Pääministeri Tony Blairin hallitusta uhkaa häviö illan äänestyksessä korkeakoulujen lukukausimaksuista, mikäli lisää maksujen nostoa vastustavia työväenpuolueen edustajia ei saada päivän aikana taivutelluksi takaisin ruotuun.

Asiasta kertoi varapääministeri John Prescott yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

-Ollakseni aivan rehellinen, luvut näyttävät tällä hetkellä siltä, että hallitus tulee kärsimään tappion, mikäli useammat ihmiset eivät asetu tukemaan työväenpuolueen hallitusta, Prescott selvitti.

-Tämä on selvä asia. Tuetko työväenpuolueen hallitusta vai et? Tämä ei ole helppo tilanne Tonylle. Meidän on voitettava tämä äänestys, varapääministeri jatkoi.

Työväenpuolueella on 161 paikan enemmistö parlamentin alahuoneessa, mutta mikäli vähintään 81 työväenpuolueen jäsentä yhdessä koko opposition kanssa äänestää maksujen nostoa vastaan, esitys kariutuu. Jos näin käy, parlamentti voi äänestää Blairin hallituksen luottamuksesta jo torstaina.

Blair on voimakkaasti ajanut uudistusta, jossa yliopisto-opiskelijoiden lukukausimaksut nousisivat niin, että vuonna 2006 lukukausimaksu olisi 3000 puntaa (4350 euroa). Tämä olisi lähes kolme kertaa enemmän kuin nykyisin. Samalla maksujärjestelmää uudistettaisiin niin, että opiskelijat maksaisivat kertyneet lukukausimaksunsa vasta jälkikäteen, sen jälkeen kun ovat valmistuneet ja saaneet työtä. Mikäli opiskelijalla on vielä 25 vuotta valmistumisensa jälkeen maksuja rästissä, ne annetaan anteeksi. Uudistus koskisi Britanniaa ja Walesia, mutta ei Skotlantia, jolla on oma koulujärjestelmänsä.

Huomenna iltapäivällä Suomen aikaa Blairilla on edessään toinen kiirastuli, kun lordi Brian Hutton esittelee tutkimusryhmänsä raportin aseasiantuntija David Kellyn kuolemasta.

Kelly teki itsemurhan viime heinäkuussa, kun hänen oli kerrottu olleen BBC:n kohujutun päälähde. BBC:n toimittajan mukaan Britannian hallitus liioitteli joukkotuhoaseiden uhkaa oikeuttaakseen hyökkäyksen Irakiin.

Blair itse saa raportin luettavakseen tänään puoliltapäivin. Oppositiojohtajille se jaetaan vasta huomenna. Lordi Huttonin puheen jälkeen Blair antaa parlamentille oman lausuntonsa. Parlamentti keskustelee raportista laajemmin seuraavana keskiviikkona.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 27.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.