Mainos

Tony Blair: Ei lisäjoukkoja Irakiin

Britannia ei suunnittele tällä haavaa lisäjoukkojen lähettämistä Irakiin, kertoi pääministeri Tony Blair. Britannian sotilasjohto on Blairin mukaan sitä mieltä, että Irakissa jo olevat brittijoukot selviävät tehtävistään ilman vahvistuksia.

Kuusi brittisotilasta sai eilen surmansa Majjarin kaupungissa Etelä-Irakissa yhteenotossa paikallisten asukkaiden kanssa. Alue kuuluu brittien valvomaan vyöhykkeeseen.

Britannian puolustusministeri Geoff Hoon on sanonut, että maalla on lisäjoukkoja lähetettäväksi Irakiin, mikäli tarve vaatii. Blairin mukaan Britannian asevoimien komentaja Michael Walker katsoo kuitenkin, että lisäjoukkoja ei tarvita.

- Muistuttaisin, että siellä (Persianlahden alueella) on kaikkiaan 14000 brittisotilasta ja Irakissa 10000, Blair sanoi. Blair sanoi myös, että kuuden brittisotilaan hengen vaatineen tapauksen yksityiskohdat eivät ole vielä täysin selvillä. Välikohtaus näyttää hänen mukaansa saaneen alkunsa siitä, että brittisotilaat olivat riisuneet aseista irakilaisia Majjarin kaupungissa, joka sijaitsee lähellä al-Amarahia.

"Irakilaiset aloittivat"

Brittiläinen everstiluutnantti Ronnie McCourt kertoi aiemmin irakilaisten aloittaneen kuuden brittisotilaan kuolemaan johtaneen tulitaistelun.
- Emme provosoineet heitä. Se oli murha, McCourt tuomitsi.

Irakin eteläosan brittijoukot ovat edelleen korotetussa valmiustilassa tapauksen vuoksi. Majjarin kaupungin asukkaat kertoivat uutistoimisto Reutersille tänään, että brittisotilaat ampuneet irakilaiset olivat siviileitä.

Asukkaat olivat irakilaislähteiden mukaan suuttuneet brittijoukkojen liian tunkeileviksi koetuista ase-etsinnöistä. Tulitaistelussa kuoli irakilaislähteiden mukaan myös neljä ja haavoittui neljätoista irakilaista.

Asukkaiden mukaan brittisotilaat olivat avanneet tulen kumiluodeilla väkijoukkoa kohti, johon osa asukkaista vastasi rynnäkkökivääriensä kovilla luodeilla.
- Brittisotilaat tulivat koirien kanssa ja osoittelivat naisia ja lapsia aseilla. Muslimeina emme voi suvaita koiria kodeissamme, kaupungissa asuva Rabee al-Malki selitti. Britit lopettivat valitusten takia tunkeilevat etsinnät, mutta aloittivat ne taas kahden päivän kuluttua, asukkaat kertoivat.

Eilen brittijoukot joutuivat myös toiseen tulitaisteluun, jossa Britannian puolustusministeriön mukaan haavoittui kahdeksan sotilasta. Molemmat yhteenotot tapahtuivat lähellä al-Amarahia Etelä-Irakissa.

Kyseessä olivat vakavimmat brittisotilaisiin kohdistuneet iskut sitten sodan päättymisen.
- Eilinen oli kamala päivä ... on kuitenkin tärkeä muistaa, ettei tämä ole tyypillistä tai laajamittaista, puolustusministeri Hoon muistutti.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

(Kymmenen uutiset 25.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.