Mainos

Tonttikiista kärjistyi yhteenotoksi Kronstadtissa

Suomalaisen terminaaliyrityksen ja Venäjän rakennusviranomaisten välille on syntynyt väkivaltainen välikohtaus Kronstadtissa lähellä Pietaria. Suomen ulkoministeri on kritisoinut tapausta.

Pietarissa toimivan Moby Dick -konttiterminaalin, Pietarin kaupungin ja Kronstadtin patotietyömaata hallinnoivan Rosstroi-yhtiön tonttikiista on kärjistynyt tänään yhteenotoksi.

Rosstroin ja Moby Dickin edustajat ajautuivat käsirysyyn, kertoivat useat silminnäkijät. Heidän mukaansa Rosstroin turvamiehet pahoinpitelivät lievästi paria Moby Dickin työntekijää.

Kiistan uusin vaihe alkoi eilen, kun Rosstroi ryhtyi kaatamaan kiistellyn ns. kolmannen alueen betonisia aitaelementtejä. Yöllä Moby Dick alkoi nostaa elementtejä takaisin paikoilleen. Tänään Rosstroi yritti uudelleen kaataa aitaa, mutta Moby Dickin miehet estivät yrityksen nousemalla seisomaan aidan päälle.

- Ne yrittivät siirtää väkisin näitä aitoja, ja työntekijät alkoivat ihmiskilveksi siinä, että ette todellakaan siirrä. Sitten he kävivät fyysisesti käsiksi, Container Financen yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordström kertoi puhelinhaastattelussa.

Moby Dick ja Pietarin kaupunki riitelevät kolmannen alueen käyttö- ja hallintaoikeudesta. Osapuolilla on sopimus, jonka mukaan Moby Dick vuokraa alueen väliaikaisesti varastotontiksi Rosstroille, joka palauttaa sen takaisin kun Kronstadtin patotie valmistuu muutaman vuoden kuluttua.

Moby Dickin omistaa suomalais-islantilainen Container Finance. Yhtiön hallituksen puheenjohtajan Kimmo Nordströmin mukaan Moby Dickiä painostettiin allekirjoittamaan väliaikainen sopimus viime marraskuussa.

Nordströmin tulkinnan mukaan sopimus on mitätön, koska alueen takaisin palauttamisesta ja sen tulevasta hallintaoikeudesta ei ole sopimuksessa sitovasti sovittu. Moby Dickissä pelätään, että tontti kaapataan yhtiöltä lopullisesti.

Moby Dickillä ja Pietarin kaupungilla on investointisopimus ja 49 vuoden vuokrasopimus kiistellystä tontista. Investointisopimuksen nojalla Moby Dick on asvaltoinut 6 hehtaarin tontin ja maksanut kaupungin budjettiin noin miljoona euroa.

- Uusi valtausyritys Rosstroin taholta on odotettavissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä, ennakoi Nordström.

Toukokuun lopussa annetaan Pietarin välimiesoikeuden päätös kolmannen alueen väliaikaisesta hallinnasta. Oli päätös millainen tahansa, siitä tullaan valittamaan ylempiin oikeusasteisiin.

Kyseessä on ensimmäinen väkivaltainen välikohtaus suomalaisyrityksen ja venäläisviranomaisten välillä. Riitaa on kuitenkin ollut jo aiemmin ja Moby Dickin tontti on ollut ajoittain jopa saarrettuna.

Ulkoministeri kritisoi tapahtumia

Ulkoministeri Ilkka Kanerva on hyvin tuohtunut Pietarin tapahtumista.

Kanerva pitää tappeluksi kärjistynyttä tilannetta vakavana sopimusrikkomuksena ja kaikkien hyvien tapojen vastaisena toimintana.

- Totta kai se on selvä, että tämmöiset asiat pitää selvittää Suomen ja Venäjän viranomaisten kesken eikä jäädä odottamaan viikkokausiksi. Totta kai tämä asia saa nyt sitten virallisemman selvitystason tätä kautta, kun se on ikäänkuin yhtäkkiä saanut näin sanoisko käsittämättömiä muotoja, ulkoministeri sanaili.

Ulkoministeri ei kuitenkaan rinnasta tapahtunutta Viron ja Venäjän viime aikaisiin kahnauksiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.