Mainos

Tonttikaupoissa hyvätuloisia suosineille kunnille moitteita

Apulaisoikeusasiamies Jääskeläinen ottaa kantaan asiaan nyt ensimmäistä kertaa. Tonttien luovutusperusteet ovat poikineet kolme kantelua.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen suomii tuoreessa arviossaan sitä, että hyvätuloisia laitetaan etusijalle kunnan tonttikaupoissa.

Jääskeläisen mielestä suosiminen on ongelmallista mutta vieläkin ongelmallisempaa on se, jos hyvätuloisia on suosittu myös niin, että tonttien luovutushinnat ovat painuneet markkinahinnan alapuolelle.

Jääskeläinen arvioi kolmen kantelun perusteella tonttien luovutusperusteita Vantaalla, Laukaassa ja Porvoossa.

Vuonna 2005 Vantaa myi 64 tonttia. Tonteista 45 kaupattiin ostajille, joiden tulot olivat hyvät ja ylittivät 70000 euroa vuodessa. Jääskeläisen mukaan vuositulojen korostettu painoarvo saattoi estää sen, että tontin saisi pienituloinen vantaalainen.

Apulaisoikeusasiamies otti asiaan kantaa ensimmäistä kertaa. Hyvätuloisten suosimisesta ei ole oikeuskäytäntöä. Jääskeläinen muistuttaakin, että asia ratkotaan viime kädessä hallinto-oikeuksissa.

Vantaan lisäksi Jääskeläinen arvioi kantelut Laukaasta ja Porvoosta. Laukaa sai moitteita siitä, ettei kunnassa ollut vuonna 2005 etukäteen päätetty periaatteista, joilla kunnan rakennustontit myydään. Porvoosta taas kanneltiin siitä, että porvoolaisuus vaikutti omakotitonttien saajien valitsemiseen.

Jääskeläinen painottaa arviossaan, että kunta voi itse päättää luovutusehdoista. Esimerkiksi kunnan omien asukkaiden laittaminen etusijalle on hyväksyttävä peruste, kun valitaan tonttien saajia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.