Mainos

Tonava noussut ennätyskorkeuteen

Tonava on ylittänyt 40 sentillä ennätyskorkeutensa Serbiassa. Tilanne on myös erittäin uhkaava Romaniassa.

Serbian viranomaiset ovat julistaneet hätätilan useille alueille Tonavan varrella joen pinnan noustua ennätyskorkeuteensa. Sadat rakennukset ovat jääneet tulvaveden alle ja ihmiset ovat joutuneet lähtemään evakkoon.

Pahin tilanne on Smederevon kaupungissa lähellä Belgradia, jossa joen pinta on jo 40 senttimetriä korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin. Tulvien odotetaan pahenevan edelleen.

Poliisi, armeija ja vapaaehtoiset kansalaiset yrittävät kasata tulvavalleja joen varsille, jotta enemmiltä tuhoilta säästyttäisiin.

Myös Romaniassa jatkuu huoli tulvan vaikutuksista. Baziasin kaupungin kohdalla Romaniassa Tonavan vedenpinta on noussut korkeimmalle tasolleen 111 vuoteen. Myös Tonavan virtausvoimakkuus on nyt vuosisadan ennätystasolla.

Romanian ympäristöministeriön mukaan virtaus on paikoin saavuttanut jo noin 16 000 kuutiometrin sekuntivauhdin, kun se normaalisti on noin puolta hitaampi. Tilannetta on kuitenkin helpottanut hieman padon rikkominen.

Romanian viranomaiset yrittävät kääntää tulvat pois joen varrella sijaitsevista kylistä. Useita kymmeniätuhansia hehtaareja viljelysmaata on jo jäänyt veden alle.

Romanian hallitus julisti perjantaina hätätilan 12 jokivarsialueelle. Viranomaiset uskovat, että Tonavan pinta pysyy korkealla ainakin keskiviikkoon asti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.