Mainos

Tomaatinviljelijälle syytteet torjunta-aineen laittomasta käytöstä

Ison pohjoissatakuntalaisen kauppapuutarhan toimitusjohtajaa epäillään myrkyllisen torjunta-aineen luvattomasta käytöstä.

Porin käräjäoikeus on käsitellyt juttua tänään.

Suomen suurimpiin tomaatintuottajiin kuuluvan Mustakosken Puutarha Oy:n toimitusjohtaja Jorma Mustakoski kiistää syytteet kasvinsuojeluainerikkomuksesta ja terveysrikoksesta. Hän kertoo olleensa sairauslomalla viime elokuussa, jolloin tarkastajat havaitsivat aineen käytön puutarhassa.

Yrityksen Merikarvialla olevassa kasvihuoneessa käytettiin tomaatin tuholaisten torjuntaan Vermitec-nimistä kasvinsuojeluainetta, jonka käyttöön tarvitaan lupa. Sitä puutarhalla ei ollut. Heillä ei myöskään ollut yhtään työntekijää, jolla olisi ollut erityistutkinto, joka aineen käsittelijältä vaaditaan.

Oikeudessa toimitusjohtaja myönsi, että puutarhassa oli käytetty kiellettyä ainetta. Hän kertoi käytön olleen koeluontoista, eikä heillä ollut tietoa aineen luvanvaraisuudesta. Hän oli itse ostanut ainetta. Myyjän pitäisi varmistaa ostajan käyttölupa.

Aine vaarallinen työntekijöille

Tomaatteihin oikein käytetystä aineesta jää vain vähän jäämiä, mutta se voi virheellisin työmenetelmin olla vaarallinen sitä käsitteleville työntekijöille.

Kun paikallinen TE-keskus tarkasti puutarhan elokuussa 2007, vaikutti siltä, että erityisosaamista vaativaa ainetta käytti itäeurooppalainen työntekijä, joka ei osannut suomea eikä ruotsia. Puolustuksen oikeuteen tuomassa pullossa ohjeet olivat vain ruotsiksi.

Tarkastajat eivät löytäneet kasvinsuojeluaineiden käytöstä vaadittua kirjanpitoa. Lukollisen säilytyksen vaativia aineita oli pidetty pöydillä. TE-keskuksen tarkastuksen jälkeen puutarhan tuotteet joutuivat viikoksi myyntikieltoon, mutta tutkimuksissa niistä ei löytynyt vaarallista myrkkyjäämää.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira teki tarkastuksen jälkeen puutarhan toiminnasta tutkintapyynnön. Vastaavanlaiset rikosepäilyt ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Oikeusjutun kansliatuomio tulee ensi viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.