Tökkiikö arki? Näin toimii perhe, jonka asiat ovat kohdallaan

Yhdessäkään perheessä asiat eivät mene kuin käsikirjoituksessa. Oli sitten kyse pariskunnasta, suurperheestä tai uusperheestä, tehdään asiat joka taloudessa usein hyvinkin eri tavoin. Miten sitten toimii perhe, jossa asiat ovat kohdallaan?

Kukaan ei voi sanoa, millaisia ratkaisuja kussakin perheissä tulisi arkena tai ongelmatilanteissa tehdä. Tiettyjä suuntaa-antavia ohjenuoria seuraamalla voi kuitenkin selvittää, toimivatko arki ja rutiinit kotona niin kuin olisi parasta. Ota selvää, mitä ne ovat!

Toimikaa tiiminä

Televisiosta tutun Columbian yliopistossa New York Cityssä työskentelevän prosessori Mehmet Ozin mukaan ensimmäinen avain toimivaan arkeen, onnellisuuteen ja terveellisten elämäntapojen saavuttamiseen perheenä on tiimipelaaminen. Kun ratkaisut arjessa tehdään yhdessä, voidaan yhdessä pysyä usein myös terveenä.

Älkää olko nälkäisiä

Jotta jokaisen paino pysyisi terveellisen rajoissa, olisi tärkeää syödä säännöllisesti. Perheessä olisikin äärimmäisen tärkeää huolehtia siitä, että niin yhteinen kuin jokaisen omakin ruokarytmi on kohdallaan.

Automatisoikaa aamiainen ja lounas

Etenkin aamiainen ja lounas on syytä valmistaa Ozin mukaan arkena tutuista aineksista, sillä siten nämä ruokailut automatisoituvat. Myös kaupassa on helpompi käydä kun arkena on totuttu tietynlaiseen aamupalaan tai lounaaseen. On tärkeää pitää mielessä, että aamiaista pidetään päivän tärkeimpänä ateriana.

Liikkukaa joka päivä vähintään 20 minuuttia

Oz neuvoo harrastamaan joka päivä urheilua vähintään 20 minuutin välein. Hän muistuttaa, ettei liikunnan harrastaminen tarkoita välttämättä edes sitä, että täytyisi poistua kotoa. Kiireisinkin ihminen voi omistaa päivittäin 20 minuuttia paremmalle kunnolle ja sitäkin paremmalle mielialalle.

Aikuiset päättävät syömisistä

Vaikka lapset ovat usein hyvin kiinnostuneita tekemään valintoja ruokakaupassa, uskoo Oz, että arki toimii parhaiten silloin kun vanhemmat päättävät siitä, mitä perheessä syödään. Tohtori muistuttaa, että kun lapsille ei kertaakaan raahaa kaupasta herkkuja, eivät he niitä osaa jatkuvasti kerjätäkään.

Syökää joka ilta yhdessä

Jokailtaisen ruokailuhetkien on todettu Ozin mukaan parantavan lasten kehittyvää kehonkuvaa. Yksinkertainen ruokailutapa ei paranna vain lasten ruokailutottumuksia, vaan voi vaikuttaa myös lasten opiskelumenestykseen ja avoimuuteen tulevaisuudessa.

Kertokaa iltasatu

Lapsille on tärkeää antaa omaa aikaansa joka päivä. Iltasatu on oiva tapa jakaa hetki nuoremman lapsen kanssa, ja hetken voi korvata hieman vanhemman lapsen kanssa keskustelutuokiolla. Illalla järjestetty satu- tai keskusteluhetki auttaa myös luomaan arkeen kiinteitä rutiineja ja helpottaa parhaimmillaan nukkumaanmenoa.

Älkää unohtako läheisyyttä

Vaikka perheessä olisi lapsia, on vanhempien tärkeä pitää mielessään, ettei aikuistenvälinen fyysinen suhde saa katketa. Seksi on tärkeä osa parisuhdetta ja yhteisiä intiimejä hetkiä ja läheisyyttä on syytä vaalia koko perheen hyvinvoinnin nimessä. Tohtori Oz kehottaa asettamaan tavoitteen tällä saralla: kaksi kertaa viikossa seksiä.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Lähteet: Health.com, CDC

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja