Mainos

Tokiolaisten pelot kärjistyvät uusien uhkien noustessa

Kyllä, olen peloissani, kertoo tokiolainen Ito Mayumi Tokion rautatieaseman kupeessa matkalaukku kädessään. Hän ei ole yksin, vaan kaikki STT:n Tokiossa haastattelemat ihmiset myöntävät tilanteen pelottavuuden.

- Pelkäämme uutta maanjäristystä, sanoo Miki Ohashi.

Hänen miehensä Toshihiro epäilee, ettei japanilaisille ole kerrottu koko totuutta Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta. Hän kertoo, että usko Japanin hallituksen tietoihin on 50 prosenttia puolesta ja 50 prosenttia vastaan.

Pariskunta Nozomi Suzuki ja Taisuke Shimada sanovat myös pelkäävänsä tilannetta niin maanjäristysten kuin ydinvoimaloiden kannalta.

Perjantain suurmaanjäristyksestä ja tsunamista alkanut epävarmuuden aalto on alkanut näin kalvaa maanjäristyksiiin tottuneiden tokiolaisten mieliä. Mayumi on tyytyväinen päätökseensä muuttaa Tokiosta etelämmäksi Nagoyaan. Päätöksen hän teki kuitenkin muista syistä kauan ennen nykyistä kriisiä.

Tänään Japanin viranomaiset varoittivat, että maata uhkaa jopa 7 magnitudiasteikolla oleva jälkijäristys perjantain 9 magnitudiasteikolla olleen järistyksen päälle. Sellainen jälkijäristys uhkaa heikentyneitä taloja sekä liikenneväyliä ja voi aiheuttaa uuden tsunamin.

Tokiossa on koko viikonlopun ajan esiintynyt pienempiä jälkijäristyksiä tiiviiseen tahtiin. Tätäkin kirjoittaessani talo on jo ehtinyt huojahdella.

Tokion talot ja pilvenpiirtäjät on rakennettu kestämään kovia maanjäristyksiä, sillä ne seisovat ikään kuin jousien päällä. Järistykset huojuttavat mutta eivät riko. Perjantain suurjäristyksestäkään ei jäänyt näkyviä vaurioita pääkaupunkiin.

Sähkökatkoja tulossa

Fukushiman ydinvoimaloiden omistaja Tepcon (Tokyo Electric Power Co.) odotetaan aloittavan maanantaina sähkön säännöstelyn Tokiossa ja seitsemällä muulla alueella ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi. Sähkökatkojen odotetaan kiertävän vuorotellen alueelta toiselle.

Tokion kaltaiselle jättiläiskaupungille sähkökatkot ovat koettelemus, sillä muun muassa julkinen liikenne toimii sähkön varassa. Metrojen pysähtyminen perjantain järistyksen vuoksi aiheutti jo liikennekaaoksen, jonka tokiolaiset muistavat pitkään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.