Toiveita EU:n perustuslain läpimenosta

Toiveet EU:n perustuslakikiistan ratkeamisesta olivat hienoisessa nousussa illalla vähän ennen kuin asia tuotiin Brysseliin kokoontuneiden EU-johtajien käsittelyyn.

Puheenjohtajamaa Irlannin eurooppaministerin Dick Rochen mukaan huippukokouksessa voidaan saavuttaa läpimurto ja saada neuvottelut uudestaan alkamaan.

Suomalaisen virkamieslähteen mukaan neuvottelut eivät kuitenkaan todella voi alkaa ennen kuin Espanjassa on taas toimiva hallitus. Käytännössä neuvottelut voisivat siis alkaa ehkä toukokuun alkupuolella.

Espanjan tuleva pääministeri José Luis Rodriguez Zapatero on jo aiemmin ilmaissut, että maa haluaa ratkaisun perustuslakikiistaan. Huippukokouksessa Brysselissä Espanjaa edustaa vielä väistyvä pääministeri José Maria Aznar, joka totesi, että Brysselissä hän jättää vapaat kädet seuraajalleen.

Puolan ulkoministerillä Wlodzimierz Cimoszewiczillä oli enemmän vaikeuksia kantansa muotoilemisessa, mutta hän antoi ymmärtää, että Puola voi alkaa taipua äänimääräkiistassa. "Sanoisin, että emme sulje pois sitä mahdollisuutta, että kaksoisenemmistön pohjalta voisi syntyä kompromissi", ministeri lausui ennen lähtöään huippukokoukseen.

Puola on aiemmin vastustanut kaksoisenemmistömallia. Se kariutti yhdessä Espanjan kanssa neuvottelut viime joulukuussa juuri tähän kysymykseen.

Illallispöytään suppea raportti

Puheenjohtajamaa Irlanti tuo illallispöytään varsin suppean, varovaisten sanakäänteiden raportin mahdollisuuksista aloittaa hallitusten välinen konferenssi (HVK) nopeasti uudelleen. Raportin keskeinen tavoite on, että EU-maiden johtajat ilmaisisivat yksimielisen poliittisen tahtonsa vauhdittaa perustuslakia niin, että se voitaisiin hyväksyä vielä Irlannin puheenjohtajakaudella. Irlannin kausi päättyy kesäkuun lopussa.

Virkamieslähteen mukaan kaikki pyrkivät nyt siihen, että poliittinen keskustelu saadaan käyntiin. Raportissa listataan myös vaikeimmat yksittäiset kipukohdat, joita ovat juuri äänimääräkysymys, komissaarien luku sekä EU:n parlamenttipaikkojen vähimmäiskynnys.

Irlannin lähtökohta on, että yksittäisistä kiistakohdista voidaan löytää sopu. Kaikkia ei ole kuitenkaan pantu paperille, vaan Irlanti kertoo tilanteesta lisää suoraan valtionpäämiehille. Päätös perustuslakineuvottelujen kohtalosta venynee yöhön.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 25.03.2004)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat