Mainos

Toivakka: Kauppayhteys Venäjälle säilytettävä pakotteista huolimatta

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka uskoo Suomen viennin Venäjälle elpyvän nopeasti sen jälkeen, kun Venäjän vastaiset pakotteet puretaan.

Toivakka ei pidä todennäköisenä, että EU:n asettamat pakotteet aiheuttaisivat pitkäaikaista vahinkoa Suomen ja Venäjän kauppasuhteisiin. 

Toivakka korosti MTV:n SuomiAreenassa suhteiden ylläpitämistä pakotteista huolimatta.

– Suomella tässä on se etu että meillä on koko ajan ollut hyvin käytännönläheinen suhde Venäjään. Se on sitä meidän arkipäivän Venäjän osaamista. Meidän yritykset käy kauppaa Venäjän kanssa koko ajan, meidän yritykset on etabloituneet Venäjälle tekemään kauppaa. Tämähän ei tästä kärsi, eikä muutu eikä lopu, Toivakka totesi.

– Ja siitä meidän täytyy pitää huoli, että kauppayhteys Venäjälle säilyy mahdollisimman paljon, tuli sitten minkälaisia pakotteita tahansa.

EU-johtajat päättivät illalla laajentaa Venäjän-vastaisia sanktioita huippukokouksessaan Brysselissä. 

EU:n ja Venäjän välisiä rajaohjelmia ei kuitenkaan jäädytetty.

Toivo pk-yrityksissä

Toivakka arvioi, että suurin potentiaali Suomen viennin kääntämiseen on tällä hetkellä pk-yrityksistä. Kokonaisuudessaan viennin elpyminen vaatii kuitenkin Toivakan mukaan pitkäjänteistä työtä.

– Kukaan ei voi luvata että se tapahtuu nyt tai että se tapahtuu ensi vuonna. Emme voi luoda kasvua yrityksille ja työpaikkoja, sitä ei voi mikään hallitus luvata. Emme voi taata sitä, että meidän tärkeimmillä vientialueilla talous lähtisi kehittymään nopeasti, Toivakka sanoi.

– Mutta me voidaan huolehtia siitä, että suomalaiset yritykset on hyvässä kunnossa, kun kauppa lähtee vetämään, kun uudet markkinat löytyvät tai kauppa lähtee vetämään meidän nykyisillä markkinoilla. Tässä ei pidä sen paremmin yrittäjien kuin poliittisten virkamiestenkään masentua. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.