Töissäkäyntikään ei aina auta - asunnottomia nuoria entistä enemmän

– Jos jossakin oli nurkka vapaana, ja sain pään laskettua, sinne jäin siihen asti, kunnes piti siirtyä seuraavaan, kertoo Raija Smalin asunnottoman arjesta.

25-vuotias Smalin joutui asunnottomaksi muutama vuosi sitten, kun kämppä meni alta eron myötä.

– Sovimme silloisen poikaystävän kanssa, että minä lähden yhteisestä asunnostamme, jos ero tulee, koska minä kävin töissä. Kun ero tuli, luulin, että kyllä työssäkäyvä asunnon löytää, mutta ei se mennytkään niin, Smalin kertoo.

Smalinin tuhannen euron kuukausitulot keikkapalkasta päiväkodissa ei riittänyt alkuunkaan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille. Yhdestä kohtuuhintaisesta yksiöstä saattoi kilpailla viisikymmentä ihmistä, eikä nuori ehdokas ollut kärkisijoilla.

– He varmaan luulivat, että juhlisin koko ajan, koska olin sen ikäinen, Smalin kertoo

Smalin asui puoli vuotta kavereiden nurkissa, kunnes pääsi viettämään yönsä Turvataloon.

– Soitin päivittäin Helsingin kaupungille, että antakaa asunto. Lopulta jouduin luopumaan työstäni, eikä se edes jaksanut kiinnostaa, kun ei ollut edes kotia. Vasta puolen vuoden jälkeen pääsin Helsingissä Turvataloon, mutta sieltäkin piti lähteä aamulla pois ja vasta illaksi päästi takaisin, Smalin kertoo.

Kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista huutava pula

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) selvityksen mukaan Suomessa oli viime vuonna vajaa 1500 asunnotonta alle 25-vuotiasta nuorta

Asunnottomien nuorten määrä on kasvanut Aran tietojen mukaan noin kymmenellä prosentilla vuodesta 2010, mutta valtakunnallinen Nuorisoasuntoliitto epäilee isompia lukemia.

– Aran tilastoissa ovat mukana vain nuoret, jotka ovat ilmoittautuneet sosiaalitoimelle. Meidän arvion mukaan luku voi todellisuudessa olla kaksin- tai jopa kolminkertainen, arvioi asumisohjaaja Tiiu Itkonen Espoon Nuorisoliitosta.

Itkonen on huomannut päivittäisessä työssään nuorten asunnottomuuden pahenevan.

– Asunnottomuuden kasvaminen näkyy puhelinsoittojen määrissä. Jos vertaa esimerkiksi viime vuoteen, niin puheluja tulee koko ajan enemmän, kymmeniä päivittäin, Itkonen kertoo Nuorisoliiton Espoon toimistosta.

Tavallisin syy nuoren asunnottomuuteen on luottotietojen menettäminen tai se, etteivät vanhemmat enää suostu majoittamaan lastaan.

– Jos nuoren luottotiedot menevät, vaikka syy olisi yksi unohtunut lasku, hänelle ei anneta asuntoa. Kukaan anna myöskään töitä, jos on asunnoton. Se on paha kierre, josta on vaikea päästä pois, Itkonen kertoo.

Vaikka kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on edelleen vähän, Raija Smalinilla on nykyään katto päänsä päällä. Hän asuu miehensä ja lähes parivuotiaan poikansa kanssa Espoossa, Nuorisoliiton asunnossa.

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 3.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat