Mainos

Toisinajattelijat USA:ssa: Kiina pikkuaskelilla kohti demokratiaa

Kiina on muuttunut yhä monimuotoisemmaksi ja monimutkaisemmaksi yhteiskunnaksi, arvioivat kiinalaiset toisinajattelijat Yhdysvalloissa eilen järjestetyssä konferenssissa.

Vaikka Kiina on Yhdysvalloissa asuvien toisinajattelijoiden mielestä yhä kaukana todellisesta demokratiasta todisteita uudesta itsevarmuudesta on nähtävisssä esimerkiksi sanomalehdistössä, koulutuksen alalla, pyrkimyksissä oikeusuudistuksiin ja kansalaisjärjestöjen vahvistumisessa.

Demokratia-aktivisti Shen Tong vertaa Kiinan tämän hetkistä tilannetta niihin muutoksiin, jotka johtivat entisen Neuvostoliiton hajoamiseen.

-Kommunismin loppu Kiinassa on vähemmän näkyvä kuin entisessä Neuvostoliitossa, mutta muutos on kuitenkin syvällinen, sanoi Shen. Shenin mukaan kiinalaiset ovat valmiita muutokseen. Sitä todistaa mielenosoitusten suuri määrä; esimerkiksi viime vuonna Kiinan viranomaisten tietojen mukaan maassa järjestettiin yli 60 000 mielenosoitusta.

Toisinajattelijat korostavat myös tietotekniikan luomia uusia mahdollisuuksia murentaa valtion aiemmin "rautamuurilla" suojattu valtaa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.