Toisen asteen opistossa Helsingissä opiskelu on turvattu vartijalla ja henkilökohtaisilla kulkukorteilla – uhkaavia tilanteita viikoittain

Toisen asteen opistossa on turvattu opiskelu henkilökohtaisilla kulkukorteilla ja palkattu lisävartija 2:11
Stadin ammatti- ja aikuisopistossa häiriötilanteisiin on varauduttu henkilökohtaisin kulkukortein. Lisäksi tiloissa on kaksi vartijaa.

Helsingin Käpylässä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa häiriötilanteisiin on varauduttu poikkeuksellisin keinoin – kaikilta vaaditaan henkilökohtaiset kulkukortit. Lisäksi tiloissa on kaksi vartijaa.

– Haluamme varmistaa, että oppilaitoksen tiloissa liikkuu opiskelijoita tai henkilökuntaa, mutta ei ulkopuolisia henkilöitä, kommentoi opiston koulutuspäällikkö Jussi Virtanen.

Virtasen mukaan vartija on oppilaitoksessa paikalla ilkivallan sekä väkivalta- ja kiusaamistilanteiden ennaltaehkäisemiseksi. Virtasen mukaan alkuvuoden aikana virkavalta on jouduttu kutsumaan apuun kerran kuussa.
– Yksi tapaus päätyi otsikoihin.

Virtasen mukaan varsinaista väkivaltaa on oppilaitoksessa harvoin, mutta lähes viikottain on kuitenkin tilanteita, joihin joudutaan puuttumaan.

– Minulla henkilökohtaisesti ei ole turvaton olo, mutta varmasti nuorilla saattaa olla, kommentoi opiston opiskelija Peppi Kalilainen.

Nuorten parissa työtä tehneen aikuisopiskelijan mukaan nuoret ihannoivat sosiaalisessa mediassa näkyvää elämäntapaa – mutta siis mitä?

– On väkivaltaa ja huumeita – sellaista, mitä ihmiset näkee telkkarissa ja musiikkivideoissa. Mutta sinulla voi olla ihana ja jännittävä elämä muutenkin, Kalilainen muistuttaa.

Virtanen on tehnyt samanlaisia havaintoja, mutta ongelmakäyttäytymistä lisää hänen käsityksensä mukaan myös se, että ammattilliseen oppilaitokseen nyt tulleilla on koronavuosien etäopiskelun vuoksi jäänyt murrosiän kapinointi väliin. Nyt henkilökunnan auktoriteettia kyseenalaistetaan toisella tavalla kuin mihin toisella asteella on totuttu. Esimerkiksi turhanpäiväistä ilkivaltaa ja tavaroiden rikkomista esiintyy enemmän kuin ennen korona-aikaa.

Nuorisoväkivalta on ollut laajalti otsikoissa viimeisen viikon aikana:

Lue myös:

    Uusimmat