Mainos

Toinen pommi löytyi Lontoosta

Lontoon poliisi on löytänyt Lontoon keskustasta jo toisen autoon piilotetun pommin, kertovat viranomaislähteet. Pommi löytyi Hyde Parkin läheltä. Poliisi tutki iltapäivällä myös kolmatta epäilyttävää ajoneuvoa.

Lontoon poliisi on löytänyt toisen pommin kaupungin keskustasta. Poliisin mukaan löydetty räjähde on yhteydessä aamuyöllä löydettyyn ensimmäiseen pommiin.

Toinen pommi löydettiin autosta maanalaisesta parkkihallista Park Lane -kadun läheltä. Poliisin mukaan auton oli tarkoitus räjähtää lähellä ensimmäisen pommin löytöpaikkaa Haymarket-kadulla, mutta se oli hinattu parkkisakkojen vuoksi varikolle parkkihalliin.

Räjähde oli samanlainen kuin aamuyöllä löydetty ensimmäinen pommi. Molemmista autoista löydettiin polttoainetta, kaasusäiliöitä ja nauloja.

Iltapäivällä poliisi tutki myös kolmatta epäilyttävää autoa kaupungin keskustassa. Auto on pysäköity Cityn kaupunginosaan Fleet Streetille. Katu on tyhjennetty ihmisistä.

Poliisi purki jo yhden pommin

Poliisi löysi aamuyöllä Lontoon keskustasta pommin ja teki sen vaarattomaksi. Räjähde oli Haymarket-kadun varteen pysäköidyssä autossa

Auto oli täytetty kymmenillä polttoainelitroilla, kaasusäiliöillä ja nauloilla.

Viranomaiset sanoivat, että pommi olisi ollut räjähtäessään tuhoisa ja tappanut useita ihmisiä. Mercedes-merkkinen auto oli pysäköity yökerhon edustalle Haymarket-kadulle aamuyön tunteina, kun alueella liikkui satoja ihmisiä.

Haymarket sijaitsee Leicester Square -aukion ja Piccadilly Circuksen välissä. Mercedes oli liikkunut kadulla yöllä epäilyttävän näköisesti. Silminnäkijät sanoivat, että auto törmäsi roskatynnyreihin yökerhon lähellä, minkä jälkeen kuljettaja pakeni paikalta.

Tiedustelulähteiden mukaan poliisin epäilyt kohdistuvat ryhmiin, jotka ovat kytköksissä al-Qaida-verkostoon. Iskuyrityksen alkeellisuus ei viittaa kuitenkaan suoraan al-Qaidaan. Jotkut asiantuntijat arvelivat, etteivät tekijät ole "ammattilaisia".

- Al-Qaida on vahva epäilty, mutta on liian aikaista tehdä vielä johtopäätöksiä, sanoi nimettömänä pysytellyt viranomainen.

Valmiustila on toiseksi korkein

Tiedustelupalvelu MI5 kertoi viime vuonna, että se epäilee radikaalien islamistien valmistelleen ainakin kolmeakymmentä terrori-iskua Britanniassa. MI5 raportoi myös seuraavansa noin 1600:aa epäiltyä.

Uhan takia valmistustila on ollut Britanniassa toiseksi korkeimmalla tasolla viime elokuusta lähtien. Britannian uusi sisäministeri Jacqui Smith luonnehti "kansainvälisen terrorismin" uhkaa vakavaksi ja jatkuvaksi.

- Tämä viimeisin tapaus osoittaa jälleen, miten tärkeää on, että ihmiset pysyvät koko ajan valppaina ja tietoisina uhasta, hän korosti tavattuaan pääministeri Gordon Brownin.

Turvatoimia kiristettiin entisestään myös parlamenttitalolla.

Lontoossa valmistaudutaan heinäkuun 2005 terrori-iskujen vuosipäivään. Pommit kolmessa metrovaunussa ja yhdessä linja-autossa tappoivat yli 50 ja haavoittivat noin 700:aa ihmistä 7. heinäkuuta 2005.

Itsemurhaiskujen tekijät olivat Britannian kansalaisia. Heistä kolme oli pakistanilaista syntyperää ja yksi jamaikalaista syntyperää.

Terroristit aikoivat räjäyttää Lontoon julkisissa liikennevälineissä neljä pommia jälleen 21. heinäkuuta 2005. Yritys epäonnistui sytytinvian vuoksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.