Mainos

Toinen naaras vei Päivi-haukan kumppanin ja pesän

MTV Uutisten kummilinnun, mehiläishaukka Päivin, koettelemukset jatkuvat. Myöhästyttyään pesimisestä Päivi-haukka vietti aikaansa vanhan pesimäreviirinsä lähistöllä Vesilahdella. Samaan aikaan toinen mehiläishaukkanaaras hoiteli kahta poikastaan Päivin vuoden 2013 pesässä.

– Ei tiedetä varmasti, onko poikasten isä Päivin entinen puoliso, mutta todennäköisesti on. Reviirit ovat mehiläishaukoilla yleensä koiraan hallussa, kertoo mehiläishaukkojen tutkimusprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Mahdollisuuksia on vielä

On kuitenkin mahdollista, että ensi kesänä Päivi-haukka saa kumppaninsa ja pesänsä takaisin.

– Kaikki on mahdollista. Meillä on havaintoja siitä, että mehiläishaukka voi välillä vaihtaa kumppania ja palata sitten taas seuraavana vuonna entisen puolison seuraan. Kaikki on kiinni siitä, ehtiikö Päivi ensi kesänä ajoissa pesäpaikalle, muistuttaa Byholm.

Vuosina 2013 ja 2015 Päivi-haukka ehti ajoissa Suomeen pesimään, mutta vuonna 2014 se oli pahasti myöhässä ja pesintä jäi väliin. Viime vuoden poikaset joutuivat pesärosvon uhreiksi. Ilmeisesti kanahaukka, näätä tai huuhkaja söi poikaset. Vuoden 2013 poikasista toinen on elossa.

Muuttomatka alkoi viikonloppuna

Päivi-haukka on juuri aloittanut muuttomatkansa kohti Etelä-Afrikkaa. Se lähti Vesilahdelta viime viikon keskiviikkona 24.8. Sieltä se lensi Kirkkonummelle. Lauantaina se suuntasi suoraan itään Karjalankannakselle.

– Päivi lähti muuttomatkalle samaan aikaan kuin monet muutkin mehiläishaukat. Viikonloppuna etelärannikolla nähtiin paljon mehiläishaukkaparvia. Nyt Päivi-haukka on varmaan jo ehtinyt Valko-Venäjälle, uskoo Patrik Byholm.

Vain Päivin matkaa voi seurata

Päivi on nyt ainoa satelliittilähettimellä varustettu mehiläishaukka, jonka liikkeitä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon nettisivuilta. Muiden satelliittihaukkojen lähettimet ovat vaienneet.

– Jouko-haukka on todennäköisesti elossa, koska yhtä sen kolmesta vanhasta pesästä oli koristeltu tuoreilla oksilla. Myös Mikko-haukka on todennäköisesti elossa, arvelee Byholm.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.