Mainos

Toinen myy uhanalaista lohta, toinen ei – näin ruokaketjut perustelevat

Suomen johtavat ruokaketjut reagoivat WWF:n päivitettyyn kalansyöntisuositukseen eri tavoin.

K-ketjun kauppoihin mennessään kuluttaja ei enää törmää villiin vaellussiikaan tai Itämeren villiin loheen. S-ryhmän valikoimista villejä kantoja voi löytyä.

WWF lisäsi uhanalaiset Itämeren villin lohen ja villin vaellussiian punaiselle eli vältettävien kalojen listalle aiemmin keväällä.

Kalastajat tai kaupat eivät kuitenkaan ulkonäön perusteella tunnista villiä vaellussiikaa muista siikakannoista, joten erottelu on vaikeaa.

Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo:

Olemme sitoutuneet WWF:n kalakampanjan tavoitteisiin. Ruokakeskon valikoimissa ei ole mitään kalaa WWF:n kalaoppaan punaiselta listalta. Olemme siis lopettaneet myymästä myös Itämeren villiä lohta ja villiä vaellussiikaa. Muita lohi- ja siikakantoja myymme edelleen.

Osa asiakkaista on ollut tyytyväisiä ja osa pettyneitä päätökseen lopettaa villin lohen ja villin vaellussiian myynti. Kalastajat ovat myös esittäneet huolensa elinkeinostaan.

Se on ihan ymmärrettävää, vaikka toisaalta pitkässä juoksussahan tässä yritetään taata heidän elinkeinonsa säilyminen.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtajaIlkka Alarotu:

WWF:n suositukset ovat liian yleisiä. Ne eivät ota huomioon esimerkiksi eri kalastusalueita. Mielestämme jokien suistoissa (joissa villi vaellussiika elää) kalastusta pitäisi välttää ja Helsingin seudulla (jossa siika on pääasiassa kasvatettua) kalastusta voisi jatkaa.

Joissakin myymälöissä voi edelleen olla Itämeren villiä lohta. Se ei ole kuitenkaan valtakunnallisessa valikoimassa eikä sitä myydä paljoa. Suomessa kalastetaan Itämeren lohta yhteensä 275000 kiloa, ja S-ryhmä myy siitä vain murto-osan.

Villiä vaellussiikaa ei voida kalastettaessa eikä kaupan prosesseissa käytännössä erottaa muista lajeista, kuten karisiiasta. Siten sitä voi olla myynnissä.

Olemme huolissamme kalakantojen kestävyydestä. Emme kuitenkaan usko, että pääsemme hyvään lopputulokseen yhtäkkisellä myynnin lopettamisella.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.