Mainos

Toinen kuntaliitosaalto piirtää Suomen kuntakartan

Lähivuosien aikana on odotettavissa lukuisia usean kunnan yhdistymisselvityksiä. Kuntaliiton tänään julkaisemassa Monikuntaliitokset -raportissa ennakoidaan kuntaliitosten toista aaltoa vuosina 2009-2013.

Tuoreen Kuntaliiton raportin mukaan monikuntaliitoksia jouduttaa alueiden välinen kilpailu. Se motivoi kuntaliitosten tekemiseen. Esimerkiksi Jyväskylän ja Kouvolan seudut ovat vahvistaneet kilpailuasetelmiaan. Ennakoitujen muutosten voimakkuus, kuten väestön ikääntyminen, vaikuttaa myös kuntaliitosten määrään.

Seuraavan valtuustokauden, vuoden 2013 jälkeen tuleva kolmas kuntaliitosaalto on myös mahdollinen, mutta raportin kirjoittaja, erityisasiantuntija Arto Koski pitää tuolloin tehtäviä liitoksia pitkälti jälkijättöisinä.

- Vuoden 2013 jälkeen kuntaliitoksia tullaan tekemään pitkälti pakon sanelemina ja strategisia etuja liitoksista ei juurikaan ole, paitsi ehkä vahvimmin kasvavilla kaupunkiseuduilla.

- Nyt käynnissä olevassa kuntaliitosaallossa yhdistyvät kunnat saavat edelläkävijöiden edun ja seuraavassa aallossa kuntaliitoksen tekevät hyötyvät näiden kokemuksista, Koski kertoo.

Ensimmäisen kuntaliitosaallon tuloksena ensi vuoden alusta Suomen kuntakartalta häviää 67, eli noin 15 prosenttia kunnista. Näistä liitoksista yhä useampi on monikuntaliitos, jossa kunnat yhdistyvät esimerkiksi työssäkäynti- ja asiointialueiden mukaan.

Uusista, selvityksen alla olevista kuntaliitoksista puolet on sellaisia, joissa on mukana enemmän kuin kaksi kuntaa. Suurin on Lahden seudun seitsemän kunnan esiselvitys, joka toteutuessaan muodostaisi 150 000 asukkaan kunnan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.