Toinen isku Irakiin

Yhdysvallat ja Britannia ovat iskeneet torstaina toistamiseen Irakiin. Britannia kertoi illansuussa, että sen Tornado-hävittäjät olivat iskeneet irakilaiskohteisiin Kuwaitista käsin, ja myöhemmin Yhdysvallat ilmoitti aloittaneensa uudelleen ilma- ja ohjusiskut.

Amerikkalaiset B-52-pommikoneet nousivat ilmaan Diego Garcian saarelta Intian valtamerestä. Samalla laivaston hävittäjät iskivät Irakiin Persianlahdella olevalta Enterprise-lentotukialukselta, kertoivat nimettömänä pysytelleet Yhdysvaltain puolustusviranomaiset. Iskut alkoivat jälleen illan pimetessä. Hälytyssireenit soivat Irakin pääkaupungissa Bagdadissa, mutta Bagdad ei ilmeisesti ollut iskujen kohteena. CNN-tv-yhtiön toimittajan mukaan tilanne kaupungissa oli rauhallinen puoli yhdeksän aikaan illalla paikallista aikaa.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina olevansa tyytyväinen Irakiin tehtyjen ohjusiskujen tuloksiin. Presidentti Bill Clinton sanoi, että "oli ehdottomasti oikein" iskeä Irakiin ja että Irakin joukkotuhoaseiden tuhoaminen säästää ihmishenkiä pitkällä tähtäimellä. Puolustusministeri William Cohenin mukaan torstain aamuyön iskut aiheuttivat "vakavia vaurioita".

-Olen nähnyt joitakin tiedustelukuvia ja jotkin kohteista näyttävät vaurioituneen pahoin, Cohen kertoi NBC-tv-yhtiön Today-ohjelmassa torstaiaamuna Yhdysvaltain aikaa. Cohenin mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista puhua "menestyksestä". -Vielä on tehtävää, ja siitä huolehdimme lähipäivinä, Cohen sanoi. Ilmahälytyssireenit soivat neljän miljoonan asukkaan Bagdadissa illan hämärtyessä, ja pian sen jälkeen Britannia ilmoitti, että sen rynnäkkökoneita oli lähtenyt Kuwaitista kohti Bagdadia. Yhdysvallat iski torstain vastaisena yönä Irakiin pommikonein ja risteilyohjuksin. Bagdadiin iskeytyi arviolta yli 200 risteilyohjusta. Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan hyökkäys aloitettiin ohjuksilla, ja niitä seurasivat taistelulentokoneiden pommituslennot.

Irakin mukaan paljon siviiliuhreja

Irakilaisten sairaalalähteiden mukaan viisi ihmistä kuoli ja 30 haavoittui torstain aamuyön iskuissa. Irakin ulkoministeri Mohammed Saeed al-Sahaf sanoi myöhemmin, että amerikkalaisohjuksia osui siviilien asuttamaan Bagdadin osaan, missä ne surmasivat suuren määrän siviilejä. Sahafin mukaan ohjuksia osui myös Irakin turvallisuusjoukkojen ja sotilastiedustelun päämajaan. Ohjuksia iskeytyi lisäksi mm. Irakin presidentin Saddam Husseinin erään palatsin lähelle, ja ihmisiä juoksi kauhuissaan taloista ulos kaduille.

Bagdadin radio kertoi, että myös Saddamin tyttären Halan kotitalo sai iskussa osuman. Tytär ei kuitenkaan ollut iskun sattuessa kotona. Radio kertoi myös, että Saddam vieraili torstaina alueilla, joilla ohjukset olivat tehneet tuhojaan. Saddam luonnehti Yhdysvaltain johdolla tehtyjen iskujen alkamista "riemuvoiton päiväksi". Iskut alkoivat, kun Irak ei lupauksistaan huolimatta tehnyt yhteistyötä YK:n asetarkastajien kanssa. Lyhyellä tähtäimellä Yhdysvaltain tavoitteena on iskeä laitoksiin, joissa Irakin epäillään valmistavan ydinaseita tai kemiallisia ja biologisia aseita. Pitkän tähtäimen tavoitteena on, presidentti Bill Clintonin mukaan, saada Irakiin uusi hallitus.

Saddamin syrjäyttäminen vaatisi suurhyökkäyksen

Britannian pääesikunnan päällikkö kenraali Charles Guthrie sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa, että Yhdysvaltain ja Britannian tavoitteena "ei ole tappaa, vangita tai syrjäyttää" Saddam Husseinia. Siihen tarvittaisiin hänen mukaansa tuhansien maavoimien sotilaiden hyökkäys. Vaikka Yhdysvallat ja Britannia eivät olekaan nyt virallisesti syrjäyttämässä Saddamia, länsimaiset ja irakilaiset tarkkailijat pitävät selvänä, että Saddamin kaataminen on jo kuukausia ollut osa maiden sotilaallista suunnittelua. Harva silti uskoo, että Yhdysvaltain ja Britannian lähettämä "aavikkokettu" pystyisi tälläkään sotaretkellä haavoittamaan "Bagdadin tiikeriä" kuolettavasti.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat