Mainos

Toimiva pakkaus ympäristöystävällisin

Pakkausten ympäristökuormaa luullaan usein suuremmaksi kuin se onkaan. Useimmissa tapauksissa pakkauksen valmistuksen osuus tuotteen ympäristövaikutuksista on vähäinen. Hyvin suunniteltujen pakkausten avulla voidaan pienentää tuotehävikkiä ja näin olennaisesti vähentää tuotteiden ympäristökuormitusta.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, VTT, Pakkaustutkimus - PTR, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Aalto Yliopisto ovat nyt käynnistäneet yhteishankkeen, jonka tavoitteena on vähentää pakattavien tuotteiden ympäristövaikutuksia hyvin suunniteltujen pakkausten avulla.

Hankkeessa toteutetun kuluttajakyselyn mukaan tutkittujen tuoteryhmien hävikin arvioitiin olevan 1 - 4 prosentin luokkaa. Prosentuaalisesti suurimmat ruokahävikit olivat nuorissa ikäluokissa ja sinkkutalouksissa.

Vastaavankaltaisissa ulkomaisissa tutkimuksissa kotitalouksien keskimääräinen ruokahävikki on tyypillisesti kymmenen prosentin luokkaa ja selvästi ylikin.

- Suomessakin osalla kuluttajista hävikki nousee jopa 10 - 20 prosenttiin, vaikka kyselyssä ei ole mukana kotitalouksissa eniten poisheitettäviä ruokia, kuten vihanneksia, hedelmiä, vaaleaa leipää tai aterioista jääviä ruokatähteitä, hankkeen johtaja, vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri vertailee.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja