Mainos

Toimittajia uhattiin aseella Georgiassa

Georgiassa vallitsee erittäin sekava tilanne. Gorin kaupungissa venäläisjoukkojen ja georgialaisjoukkojen vallanvaihto keskeytyi tänään väkivaltaisuuksiin.

Kaupungista kuultiin päivällä usieta räjähdyksiä ja ammuntaa. Myös kaupungin ulkopuolella olevat toimittajat joutuivat vaaraan, kun sotilasasuun pukeutunut mies ampui heidän suuntaansa. Kenenkään ei kuitenkaan ole kerrottu loukkaantuneen ammuskelussa.

Georgian turvallisuusjoukkojen oli tarkoitus ottaa Gorin kaupunkin hallintaansa venäläisjoukoilta. Venäläisjoukkojen kerrottiin jo aamupäivällä aloittaneen vetäytymisen Gorista, mutta myöhemmin kantautui tietoja, joiden mukaan sotilaat olisivat palanneet takaisin. Venäjä on luvannut luovuttaa kaupungin Georgian valvontaan huomenna.

Paikan päällä oleva MTV:n kirjeenvaihtaja Mirja Sipinen kuvailee Gorin kaupungissa yllättäen syntynyttä välikohtausta vakavaksi.

- Venäläiset joukot olivat aivan silmiemme edessä. Venäläisten joukkojen oli tarkoitus päästää georgialaiset joukot sisään Goriin, mutta vallanvaihto ei näyttänyt sujuvan kovinkaan rauhanomaisesti, hän kuvailee.

Aiemmin aamupäivällä tilanne oli Sipisen mukaan rauhallinen. Paikalla on ollut paljon toimittajia sekä YK:n pakolaisavun työntekijöitä.

- Jossain vaiheessa joku veti aseen esiin ja ampui kohti toimittajia sekä hajotti yhden auton. Ihmiset pakenivat nopeasti kauemmaksi, hän kuvailee kauhistuttavaa tilannetta.

Venäläisten kerrotaan myös saapuneen Potin rannikkokaupunkiin Georgiassa, joskin Venäjän armeija on kiistänyt tiedon. Georgia syyttää Venäjää Gorin ja Potin tuhoamisesta.

Kriisistä on myös neuvoteltu Moskovassa, missä presidentti Dmitri Medvedev tapasi Etelä-Ossetian ja Abhasian johtajat. Medvedev lupasi separatistialueille tukensa tulevissa neuvotteluissa niiden asemasta.

"Venäjän joukot toimivat osin ilman ohjeita"

Maanpuolustuskorkeakoulun majuri Juha Mäkelä uskoo, että Venäjän joukot toimivat alueella osin ilman Kremlin ohjeita:

- En usko että Moskovasta on annettu enää ohjeita, vaan tilanne on todellakin kaoottinen. Viestiyhteydet eivät välttämättä toimi kaikissa paikoissa vielä eikä mikrojohtamista varmaankaan Moskovasta tapahdu. Paikalliset komentajat, 58.armeijan komentaja, divisioonien ja rykmenttien komentajat toimivat sen tilanteen pohjalta mitä on ja ottavat sitten vastuun näistä toimista mitä on, Mäkelä toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.