Mainos

Toimittajan kommentti: Veronmaksajana sairaassa telakkamaailmassa

Turun telakan kuukausia kestänyt rahashakki herättää kysymyksiä.

Miksi hallitus ei tarttunut niin hyvältä kuulostavaan tarjoukseen – miljarditilaus, tuhansia työpaikkoja – kun valtiolta pyydettiin vain 50 miljoonan euron lainaa?

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) piirsi tänään rajan, jonka yli Suomi ei halunnut astua sairaassa telakkamaailmassa. Hallitus ilmoitti, että se ei ryhdy suoraan lainaamaan rahaa korealaisten omistamalle STX-telakkayhtiölle.

Suuria laivoja on rakennettu valtioiden tukiaisilla meillä ja maailmalla tavalla, jossa veronmaksajat ovat kantaneet valtaosan miljardihankkeiden riskeistä. Tällä kertaa STX-yhtiö yritti venyttää veronmaksajien piikkiä entisestään ja pyysi perinteisten tukimuotojen päälle vielä suoraa lainaa.

Hallitus on edelleen valmis siihen, että valtion omistama Finnvera ottaisi yli 600 miljoonan euron takausriskit risteilijän rakentamisajan rahoituksesta. Ja myös siihen, että valtio myöntäisi kaikkien aikojen suurimmat innovaatiotuet, lähes 30 miljoonaa euroa. Mutta that´s it – ei senttiäkään enempää.

Poliitikoille kyse oli periaatteesta, mutta myös rahasta – tai pelosta menettää rahaa. Viime päivinä julkisuudessa on ollut tietoja STX-yhtiön talousvaikeuksista. Tänään korealaiset paikkasivat kassaansa myymällä telakoitaan Euroopasta. Tällä kertaa kaupaksi meni viisi norjalaista telakkaa.

Käynnissä on ollut myös poikkeuksellisen raju propagandasota, jossa ay-johtajatkin ovat mukana puolustamassa teollisuustyöpaikkoja. On suoranainen ihme, että niin harva kansanedustaja liittyi hallitusta moittivaan kuoroon. Myös oppositiossa nähtiin, että STX-yhtiössä ja sen rahoituskuvioissa ei ole nyt kaikki aivan kohdallaan.

Hattua voi nostaa erityisesti entiselle elinkeinoministerille Mauri Pekkariselle (kesk), joka antoi hallitukselle täyden työrauhan vaikeissa neuvotteluissa. Pekkarinen ymmärsi, että jo ennestäänkin hankala telakkarahoitus on muuttunut tällä kertaa vielä astetta oudommaksi. Hallituksen ratkaisua Pekkarinen arvioi tuoreeltaan hyväksi.

Vanhojenkin takauspäätösten jäljiltä veronmaksajat ovat kaulaansa myöten telakoiden ja varustamoiden suossa. Vapaavuori ja hallitus halusivat, että suomalaisten nenät sentään pysyisivät pinnan yläpuolella.

Laivatilaus voi vielä tulla Turkuun, jossa tehdään kiistatta maailman parhaat jättiristeilijät. Jos tilaaja Royal Caribbean -varustamo tätä oikeasti arvostaa, myös se voi tehdä oman osansa ja tulla rahasäkkeineen vastaan. Samoin STX-telakkayhtiö. Pallo on nyt heillä ja vain heillä.

Ei siis valitettavasti joululahjaa Varsinais-Suomeen, mutta syyllisiä ei kannata etsiä tällä kertaa hallituksesta.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 21.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.