Mainos

Toimittajan kommentti: Telakkabisneksessä - hinnalla millä hyvänsä?

Ei tullut laivatilausta, mutta tulipahan työryhmä. Olikohan se tämän hallituksen 601:s? Työryhmä, joka tutkii telakkateollisuuden kilpailukykyä.

Tässä olisi jo vastaus: Surkea se kilpailukyky on ja telakkateollisuus on ihan sairas ala, jossa tukea pyydetään vähän samaan malliin kuin Vito Corleone Kummisetä -elokuvassa. "Teen tarjouksen, josta et voi kieltäytyä. Tässä ei ole mitään henkilökohtaista - just business."

Suomalainen osaaminen on jo todistettu. Ainakin kaksi maailman suurinta risteilijää on rakennettu Suomessa.

Ay-liike ja perussuomalainen oppositio huutelee kovia.

Voisi kysyä, että millähän tiedoilla?

Harvoin poliitikot ovat seuranneet niin äimän käkenä neuvottelujen kulkua. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä on kysytty, että mitä, mitä mitä? Kysymyksiä on sata kertaa enemmän kuin vastauksia.

Timo Soinilta voisi kysyä heti, että pitääkö tässä sairaassa telakkateollisuusbisneksessä sinnitellä millä hinnalla tahansa?

Paljon puhuttu 50 miljoonan pääomalainapyyntö on vain kirsikka tämän kakun päällä. Kysymys on satojen miljoonien vastuista, jotka uhkasivat kaatua veronmaksajien niskoille.

Virkamiehet olivat kaikki sitä mieltä, että pääomalaina olisi ollut lainvastaista ja EU-säännösten vastaista. Kaikki elinkeino- ja valtiovarainministeriön virkamiehet.

He kieltäytyivät yksissä tuumin esittelemästä asiaa virkavastuulla.

Ministerikin toimii virkavastuulla.

Uskon, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren edeltäjä Mauri Pekkarinen olisi tehnyt samoilla havuilla saman päätöksen - jo ihan yöuniensa takia.

Oletteko muuten huomanneet, että Pekkarinen olisi paljon arvostellut hallituksen päätöstä. Ei hän ole. Hän on ollut erittäin varovainen. Mauri tietää, ettei asia ole niin yksinkertainen kuin miltä se näyttää.

Tammikuun 8. päivänä Vapaavuori tulee eduskunnan talousvaliokuntaan raottamaan verhoa päätöksenteosta ja taustoista.

Vapaavuoren tiedotustilaisuudella oli tänään korkeat odotukset. Kansalaiset esittävät ihan oikeutetusti kysymyksen, että jos kerran Kreikkaa tuetaan miljardeilla, miksei Turun telakalle riittänyt 50 miljoonaa.

Ministeri ei onnistunut täyttämään odotuksia.

Ihan kansanvallankin kannalta olisi nyt tärkeää, että ihmisille voitaisiin raottaa sumuverhoa.

Muuten tapaus STX-laivatilaus jää ikuiseksi mysteeriksi.

PS.

Milloinkahan viimeksi ay-liikkeen johdon ja demarijohdon näkemykset ovat olleet näin olennaisessa kysymyksessä näin kaukana toisistaan - kuin yö ja päivä.

Tänään eräälle ay-pomolle tulikin korkealta demaritaholta pitkä perustelu päätöksen puolesta ja kaino toive: Voisitteko pitää hieman pienempää ääntä!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.