Mainos

Toimittajan kommentti: Palkkakierros ei ole ohi – Sähköliitolta voi tulla lakkoyllätys

Palkkakierros on loppuhuipennusta vaille valmis. Vielä ei kuitenkaan ole aika nuolaista, vaikka valtaosa sopimuksista onkin valmiina.

Loppuhuipennus alkanee huomenna, kun Sähköliton hallitus kokoontuu ja päättää jatkotoimista. Liiton puheenjohtaja Sauli Väntti arveli tänään, että ”ratkaisuja ei tällä tietoa ole heti tulossa” ja ylityökiellot ovat voimassa. Vanhat sopimukset päättyivät tammikuun lopussa.

Neuvottelut ovat edenneet etanan vauhtia, jos ollenkaan.

Syksy alkoi myös mahdollisimman surkeasti, kun Sähköliitto menetti yhden sopimuksistaan (tehtaiden sisällä työskentelevät sähkömiehet) Teollisuusliitolle.

Työnantajapuolella pelätään sydän syrjällään, että huomenna torstaina 7. maaliskuuta, kun Sähköliiton hallitus kokoontuu, tulee energia- ja sähköasennusalalle lakkovaroituksia. Tietävästi liitto vaatii palkankorotusten lisäksi muun muassa kilpailukykysopimuksessa sovitun työajan pidennyksen perumista.

Myöskään rakennusalalle ei ole syntynyt vielä palkkasopimuksia. Myös siellä on ylityökiellot päällä. Neuvottelut eivät ole edenneet, ja muutamalla sopimusalalla seuraava tapaaminen on vasta maaliskuun lopulla, vaikka edelliset sopimukset päättyivät helmikuun lopussa.

Oma lukunsa on pankki- ja finanssiala. Ala on ollut pian neljä kuukautta ilman palkkasopimusta, ja nyt edes uusia tapaamisia ei ole sovittu. Valtakunnansovittelijan mukaan pankkialalla ei ole edellytyksiä sopuun, elleivät asenteet muutu.

Palvelualojen ammattiliitto Pamilla on vielä 15 pienempää sopimusta auki. Suurin osa niistä syntynee jouhevasti viime viikkoisten isojen kaupan ja majoitus- ja ravintola-alan sopimusten jatkona. Kuitenkin esimerkiksi vartiointialan sopimusneuvotteluista voi tulla työriita.

Kaikesta huolimatta elokuussa alkanut palkkakierros on pysynyt hyvin kasassa. Kaikki sopimukset myötäilevät Teollisuusliiton syys-lokakuun vaihteessa sopimaa palkkalinjaa - kahden vuoden aikana hiukan alle 3,5 prosentin korotukset. Työnantajaliitot ovat vartioineet toistensa palkkatarjouksia haukan lailla.

Yksi tärkeä etappi onnistumisessa oli helmikuussa solmittu kuntasopimus, johon kohdistui lomarahaleikkauksineen ja sote-uudistuksineen paljon paineita.

Neuvotteluiden riitauttaminenkaan ei ole tuonut parempaa tulosta. Valtakunnansovittelija ei voi luoda yhdellekään liitolle ohituskaistaa ja tarjota muita enemmän. Muuten kaikki muutkin olisivat jonossa sovittelijan ovella ja vaatisivat lisää palkkaa.

Liittokierros on luonut eräänlaisen ”Suomen mallin”, ilman että tästä palkkaneuvottelumallista olisi erikseen sovittu. Varmasti tämän ”mallin” toimivuudesta keskustellaan kiivaasti, kunhan lumet ehtivät sulaa ja kaikki palkkasopimukset on allekirjoitettu.

Ohituskaistaa – muita suurempia palkankorotuksia – ei ole tarjolla heillekään, joiden sopimukset eivät vielä ole valmiina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.