Mainos

"Toimittaja menee mieluummin vankilaan kuin paljastaa lähteensä"

Eurovaaliehdokas Tuulikki Ukkola (kok.) pelkää, että toimittajista tulee mielipidevankeja, mikäli lähdesuojan heikentämisehdotus menee läpi.

- Uskon, etteivät toimittajat paljasta lähteitään edes vankeustuomion uhalla, vaan menevät mieluummin kiven sisään kuin murentavat sananvapauden kulmakiveä, Ukkola kirjoittaa MTV:n netin Vaaliväittelyssä.

Ukkola arvioi, että Suomen oikeuslaitos on tehnyt likaista työtä valtaapitävien puolesta lätkimällä sananvapaustuomioita, jotka tulevat bumerangina takaisin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.

- Kymmenen vuoden aikana olemme saaneet tuomioita enemmän kuin muut pohjoismaat yhteensä. Ja lisää on tulossa. Suomen ei kannata yhtään kukkoilla Euroopassa ihmisoikeuksilla.

Ukkola ehdottaa, että Journalistiliiton pitäisi ohjata osa jäsenmaksuista erityiseen toimittajien oikeusturvarahastoon. Sen avulla voitaisiin auttaa oikeuteen haastettuja ja vankilaan tuomittuja toimittajia.

- Jonakin päivänä Suomessa on kahdenlaisia mielipidevankeja: aseistakieltäytyjiä ja lähteitään suojelevia toimittajia. Suomiko länsimainen demokratia, ihmisoikeuksien ja sananvapauden kultamaa? Anteeksi, mutta saako nauraa, kysyy Ukkola.

Juhantalo: Toimittajan ammatti ei ole ylijumalainen

Väittelyn toinen osapuoli, keskustan ehdokas Kauko Juhantalo kuvaa Ukkolan kannanottoa hurmosmaiseksi. Juhantalo sanoo olevansa samaa mieltä siitä, että vallankäytöllä tulee olla kontrolli.

- Sivistynyt yhteiskunta ei kuitenkaan voi antaa vain yhdelle ammattikunnalle vastuutonta oikeutta sanoa ja julkaista mitä sylki suuhun tuo. Ei toimittajan ammatti sentään ylijumalainen ole, Juhantalo napauttaa.

Juhantalon mukaan EIT on antanut selvästi ymmärtää, että asiat ovat nyt Suomessa balanssissa, eikä niihin ole nyt tarvetta puuttua.

Europarlamenttiin pyrkivän entisen kansanedustajan mielestä Matti Inkisen tapaus on pöyristyttävä esimerkki toimittajan ja virkavallan välisestä vasikoinnista.

- Kohteelle ja hänen läheisilleen on aiheutettu ikuinen tuomio, joka ei missään muuksi muutu. Rikkomuksesta on kannettava vastuu, sitä ei lähdesuojalla voi peitellä, Juhantalo penää.

SIG-yhtyeestä tunnettu muusikko Matti Inkinen katosi samana päivänä, kun hänestä julkaistiin juttu 7 päivää -lehdessä. Siinä kerrottiin Inkiseen kohdistuvasta lapsipornoepäilystä. Inkinen löytyi myöhemmin kuolleena. Hän oli myös ollut isossa leikkauksessa ennen katoamistaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.