Mainos

Toimittaja mellakan keskellä: "Nyt pelottaa" - näin näimme uutisvuoden

MTV Uutisten toimittajat kertovat vuoden 2015 aluksi, mitkä uutiset heille jäivät menneestä vuodesta päällimmäisenä mieleen. Kotimaan toimittaja Saara Rantanen ja ulkomaan toimittaja Janne Hopsu kertovat oman työnsä kannalta mieleenpainuvimmat uutistapahtumat vuodelta 2014.

"Silloin säikähdin ja sekosin sanoissani"

Kotimaan reportterille kuuluu kaikki, mikä ei kuulu erikoistoimittajille. Siksi kotimaan reportterin toimenkuva on laaja, kertoo Saara Rantanen. 

– Päättyvän vuoden erityistapaus minulle osui loppuvuoteen. Olin kuvaajan kanssa raportoimassa itsenäisyyspäivänä tilanteesta presidentinlinnan ulkopuolella. Etukäteen oli tiedossa, että rauhattomuuksia on tulossa.

Poliisi alkoi pukea mellakkavaruisteita päälle Kauppatorilla Seitsemän uutisiin tehtävän suoran aikana. Pian sen jälkeen poliisi ja mielenosoittajat olivat vastakkain Etelärannassa Palacen nurkalla.

– Selostin juuri tilannetta nettilähetystä varten, kun mielenosoittajat mursivat poliisiketjun ja alkoi melkoinen hulina. Sanat menivät sekaisin ja lopulta en osannut sanoa muuta kuin että ”nyt pelottaa”.

– Pelottava hetki oli lyhyt, sillä poliisi sai ketjunsa nopeasti uudelleen kuntoon, ja mielenosoittajat vetäytyivät sivukadulle. Myöhemmin he rikkoivat omaisuutta ja poliisi motitti koko porukan. Silloin minä olin jo kotitoimituksessa rakentamassa juttua Kymmenen uutisiin.

Neljän kirjaimen kauhu

Ebola, Ukraina, Venäjä, Syyria, Keski-Afrikan tasavalta. Murheellisia ja monisyisiä kokonaisuuksia, joihin on vaikeaa ellei mahdotonta löytää alkuräjähdyshetkeä - mutta joille soisi mitä pikaisinta ratkaisua.

Sellaista ei tule, kun asiat eivät ala ja lopu kuin Hollywood-leffassa, vaikka saaristossa ehkä liikkuisikin elokuvakäsikirjoitukseen sopivia "vieraita" kapistuksia.  

Vuoden uutisaiheessa on kuitenkin neljä kirjainta, kertoo ulkomaan toimittaja Janne Hopsu. 

– He tuntuivat etenevän ja kaatavan vihollisiaan kuin keiloja. He hymyilevät autuaasti Youtube-videoillaan mustat liput liehuen aavikkotuulessa. Toisissa kuvapätkissä he leikkaavat uhriltaan pään irti ja teloittavat kymmenittäin maassa makaavia sidottuja ihmisiä. Kalifaatti ja maailma Isis:n mukaan. Tästä huolimatta tai juuri siksi se vetää nuoria - miehiä mutta myös naisia - Suomea myöten. 

Talebanit, al-Qaida ja Irakin kaaos saavat puistelemaan päätä, mutta Isis on painajainen. Sen vetovoimaa on vaikea ymmärtää lännessä. Mitä enemmän me kauhistelemme, sitä enemmän me saamme heidät tuntemaan voitonriemua.   

Isis on rikkinäisen Lähi-idän syntymäkieroon kasvanut lapsi. Sitä on haluamattaan ollut kätilöimässä länsi (Yhdysvallat), jota on ohjannut alueella sen helmasynnit: ymmärtämättömyys, lyhytjänteisyys, arroganssi.

– Toivon vuodelle 2015 uutisia, joissa Isis rapautuu omaan terroriinsa, mistä on jo oireita, Hopsu päättää kertomuksensa. 

Uudenvuodenpäivän juttusarjassa MTV Uutisten sekä MTV Viihteen ja MTV Sportin toimittajat kokoavat vuoden mieleenpainuvimmat uutiset ja ilmiöt. Osa 2/4. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.