Mainos

Toimisto asunnoksi: lasitiiltä eteisen ja olohuoneen jakajaksi

Sisääntulon ja olohuoneen väliin rakennettiin tyylikäs lasitiiliseinä. Lasitiiltähän on saatavana monenlaisessa kuosissa ja värissä ja aina se on yhtä kaunista. Tällä kertaa valittiin melko neutraali malli.

Tiilet eivät yllä aivan kattoon asti. Siksi oli tehtävä alumiiniprofiilista huoneen korkuinen kehikko, jonka yläreuna kiinnitettiin kattoon pienen alumiinikulman avulla.

Tällä tavoin rakenteesta tulee riittävän tukeva.

Ensimmäiseksi kiinnitettiin kehikon ulompi pystysivu tarkalleen pystysuoraan, tarkastettiin lattian vaakasuoruus ja kun todettiin sen olevan hiukan vinossa, nostettiin seinän puoleista kehikon reunaa pienillä puukiiloilla.

On hyvin tärkeää pitää kehikko mahdollisimman tarkasti oikeassa ristimitassa ja puukiiloja voidaan käyttää myös sen hoitamiseen.

Ristimittaus voidaan tietysti tarkastaa mittanauhallakin, mutta huomattavasti kätevämpää on käyttää kahta toisesta päästään kiilamaiseksi teroitettua rimaa - teroittamisen tarkoitus on yksinkertaisesti se, että silloin rimat mahtuvat tarkasti kehikon sisänurkkiin. Toiset päät asetetaan mitattaessa rinnakkain ja vedetään lyijykynällä merkiksi ohut viiva kummankin yli. Kun rimat vaihdetaan toisiin nurkkiin, viivojen väliin jäävästä erosta nähdään suoraan poikkeama. Kun tämä jaetaan puolella, saadaan tarvittava kiilaus. Lopullinen hienosäätö tehdään sitten varovasti kiiloja naputtelemalla.

Seinään tuli kymmenen tiiliä pystysuorassa kymmenen varvia ja sivusuunnassa kuusi. Niiden mitoissa saattaa olla millin, kahden heittoja, joten ne kannattaa ensin kuivalatoa paikalleen ja katsoa, kuinka paljon jako heittää.

Perussääntö on se, että heitto puolitetaan - alareunassa siitä tasataan puolet, yläreunassa toinen puolikas - mutta tällä kertaa lähes koko tasaus tehtiin alareunassa koska tiedettiin, että se tulisi jäämään myöhemmin asennettavan parketin takia piiloon. Yläreunaan jätettiin vain pieni soviterako.

Tiilten väliin tulee erityinen lista: pystyväleihin tiilen mittainen kappale ja kuhunkin vaakaväliin koko kehikon levyinen.

Listat kiinnitettiin erityisellä, juuri tähän tarkoitukseen tehtävällä liimasilikonilla, jota puristettiin listojen molemmille puolille. Kaikkein ylimpänä pitää muistaa laittaa ainetta myös ylimmän listan alapintaan!

Kun valmiin seinän saumat vielä käsitellään samalla aineella, seinästä tulee varsin jäykkä heti rakentamisen yhteydessä. Sen on kuitenkin syytä antaa seistä rauhassa paikallaan muutama päivä, joiden aikana seinään ei pidä koskea. Liimasilikonissa on suojaus paitsi hometta myös UV-säteilyä vastaan, joten se kestää käytön aurinkoisessakin paikassa muuttamatta väriään alkuperäisestä.

Silikonisaumojen viimeistelyyn on oma työkalunsa: päästään valmiiksi muotoiltu pieni lasta, jolla työ käy helposti ja nopeasti.

Ennen sen käyttämistä on kuitenkin hyvä sumuttaa saumojen päälle laihaa astiapesuvettä, sillä siten ylimääräinen silikoni irtoaa helposti tiilen pinnasta. Sitä ei kannata päästää kuivumaan, sillä se jämähtää siihen kiinni todella tiukasti.

(JKA 2.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.