Mainos

Toiminnallinen häiriö pysäytti Olkiluoto 2:n

Säteilyturvakeskuksen mukaan suojausjärjestelmien automaattisesti aloittama pikasulku ei ole poikkeuksellista. Kakkosyksikkö käynnistetään vasta kun vika on saatu korjattua.

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikössä ilmeni aamulla käyttöhäiriö. Vian takia laitoksen suojausjärjestelmät pysäyttivät turbiinin ja reaktorin. Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan pikasulku ei aiheuttanut vaaraa. Taustalta löytyi kuitenkin vikoja, jotka vaikuttavat turvallisuuteen.

Yksikkö pysähtyi aamulla viideltä. Teollisuuden Voiman (TVO) mukaan häiriön aiheutti se, että generaattori sai jäähdytysvettä tavallista heikommin.

Päivän aikana tehtyjen tarkastusten perusteella vika paikannettiin venttiiliohjausjärjestelmään, kertoo käyttöosaston johtaja Reijo Sundell.

- Vikaantunutta laitetta ei ole löytynyt, vaan kyseessä on toiminnallinen häiriö, eli vika on höyryventtiilin ohjausjärjestelmässä.

Kakkosyksikkö käynnistetään vasta kun ohjausjärjestelmä on korjattu. Sundellin mukaan vika ei ole niin vakava, että Stukin pitäisi tarkastaa laitos ennen uudelleen käynnistämistä.

- Stukin paikallinen tarkastaja on ollut mukana seuraamassa tilannetta. Raportoimme kaikista toimenpiteistä Stukille, mutta voimme käynnistää yksikön omalla päätöksellä.

Normaalisti noin kerran vuodessa

Stukin apulaisjohtaja Marja-Leena Järvisen mukaan kakkosyksikön pikasulku ei vaarantanut laitoksen, henkilökunnan eikä ympäristön turvallisuutta.

Suojausjärjestelmien automaattisesti aloittama pikasulku ei ole poikkeuksellista.

- Pikasulku on turvallisuustoiminto, joka pysäyttää laitoksen. Normaalisti toimivassa voimalassa pikasulkutilanteita sattuu noin kerran vuodessa. Oleellista on se, että suojausjärjestelmät toimivat, Järvinen sanoo.

Laitoksen omassa toiminnassa ilmenevien vikojen lisäksi pikasulkuun voi johtaa johtaa jokin laitoksen ulkopuolinen tekijä, kuten häiriö sähköverkossa.

Kuuden viime vuoden aikana pikasulku on pysäyttänyt Olkiluodon yksikköjä kolme kertaa. Tämän päiväinen pikasulku oli tänä vuonna toinen. Huhtikuussa kakkosyksikkö meni pikasulkuun sähköverkkohäiriön seurauksena.

Ykkösreaktori toimii normaalisti. Olkiluodon ydinvoimala tuottaa toistaiseksi sähköä puolet normaalista määrästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.