Mainos

Toimii aina samalla tavalla – miksi lottokone ei arvo joka kerta samoja numeroita?

Lottoarvonta suoritetaan joka viikko samalla koneella ja samalla tavalla – miksi siis lottonumerot eivät ole viikosta toiseen samoja?

MTV Uutiset kysyi asiaa professori Esko Valtaojalta.

Tänään lotossa arvotaan ennätyspotti on  13,5 miljoonaa euroa. Tuplattuna yhdellä oikealla rivillä voi voittaa jopa 27 miljoonaa.

Valtaojaa kysymys innostaa:

– Joskus parisataa vuotta sitten tutkijat ajattelivat ihastuksissaan uudesta hienosta Newtonin ja muiden kehittämästä teoriasta, että maailma on ennustettavissa tarkkaan, kun tiedetään lähtökohdat tarpeeksi hyvin.

Valtaoja murjaisee, että tällöin Jumalankaan ei tarvitsisi nähdä tulevaisuuteen.

– Riittää kun hän on tarpeeksi hyvä matemaatikko ja pystyy laskemaan, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Lottopallojen ennustamattomuuteen on kuitenkin syynsä.

– Maailma on sen verran hienosyinen paikka, että siellä on pohjimmiltaan epämääräisyys se kvanttifysiikka, joka estää että mikään ei koskaan tapahdu samalla lailla eikä tarkkaan ennustettavasti, Valtaoja toteaa.

– Että vaikka ne lottopallot olisi siinä aina samalla lailla aluksi asetettuna niin loppujen lopuksi ne kuitenkin menevät erilaisiin asentoihin. Ja se ihan käytännössä varmistetaan sillä, että sitä lottokonetta pyöritetään niin että ne pallot ovat siellä aina erilaisissa asennoissa, jotka käytännössä ovat sattumanvaraisia.

– Vaikka siis maailma noudattaa luonnonlakeja, niin hassua kyllä, loppujen lopuksi sattuma ratkaisee lopputuloksen aika pitkälle.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja