Mainos

"Toimettomuus ilmastoasioissa maksaa eniten"

Euroopassa on varauduttu toimimaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi Maailman terveysjärjestö WHO:n sekä EU:n virkamiesten laatiman ympäristöselvityksen vauhdittamana.

Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Jaakko Ojala kertoo, että EU:n motto ilmastoasioissa onkin ollut "toimettomuus maksaa eniten".

- Monet alueet Euroopassa tulevat muuttumaan dramaattisesti 50 vuoden aikana. Taloudelliset investoinnit, jotka tehdään nyt, ovat edullisimpia. Sen takia kannattaa toimia heti, vaikka se maksaakin, Ojala toteaa.

Ääriesimerkiksi Ojala nostaa Etelä-Euroopan aavikoitumisen, jolla olisi dramaattisia seurauksia maanviljelyyn ja elinolosuhteisiin ylipäätään.

- Suomen osalta luonto ei ehdi sopeutua siihen kohoavaan lämpötilaan. Kasvillisuusvyöhykkeet muuttuvat, sateisuus sekä veden virtaamat muuttavat luontoa, ja siinä on sitten oma sopeutumisensa ihan viljelymenetelmiä myöten.

EU suunnittelema suurin yksittäinen ilmastotoimi on hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

Ojalan mukaan on tärkeää, että hiilidioksidipäästöjä saadaan leikattua mahdollisimman nopeasti.

- Oleellista on sada isot osapuolet, valtiot ja hallitukset globaalisti mukaan, eli teollisuusmaat mutta myös isot kehitysmaat.

Jos muut maat saadaan mukaan vähennystalkoisiin, voidaan vähennystavoite nostaa 30 prosenttiin.

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.