Mainos

Toimeentuloturvan selvitysmies tyrmää kansalaispalkan

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman selvitysmiehen mukaan kansalaispalkka rappeuttaa työmoraalia, eikä siksi ole kannatettava.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysmies Pentti Arajärvi painottaa kansalaisten omaa vastuuta toimeentulostaan. Arajärvi tyrmää ajatuksen kansalaispalkasta, joka hänen mukaansa rapauttaisi yhteiskuntamoraalia. Selvitysmies huomauttaa tänään julkistetussa raportissaan, ettei yhteiskunnan voi ajatella huolehtivan täysi-ikäisistä kansalaisista muuten kuin sairauden, työkyvyttömyyden, työttömyyden, vanhuuden, koulutuksen tai vastaavan hyväksyttävän syyn takia.

Sairausvakuutusmaksu nousisi

Arajärvi esittää toimeentuloturvaan ja Kansaneläkelaitoksen toimintaan liittyvien säännösten kokoamista aiempaa harvemmiksi laeiksi. Etuuksien saamisperusteet ja taso säilyisivät pääosin ennallaan, mutta siirtymistä tukimuodosta toiseen elämäntilanteen vaihtuessa helpotettaisiin. Sairausvakuutusmaksu nousisi, sillä se määräytyisi täysmääräisten tulojen mukaan. Nykyään maksussa otetaan huomioon tuloista kunnallisverotuksessa tehtävät vähennykset. Toisaalta myös nykyistä vähätuloisemmat saisivat oikeuden sairauspäivärahaan. Kaiken kaikkiaan sairausvakuutusmaksun tuotto kasvaisi muutosten jälkeen, joten maksuprosenttia voitaisiin haluttaessa mahdollisesti alentaa.

Lapsilisät ennallaan

Selvitysmies päätyy suosittamaan lapsilisäjärjestelmän säilyttämistä ennallaan. Vaihtoehtona olisi, että työttömyys- ja koulutusturvan lapsikorotuksista luovuttaisiin ja samalla korjattaisiin lapsilisäjärjestelmää. Arajärven mukaan sen enempää lapsilisän poistaminen suurituloisilta, lapsilisän verottaminen kuin lapsilisän ja kotihoidontuen yhdistäminenkään eivät poistaisi ongelmattomasti kannustinloukkuja, joihin työttömyyden, työn ja kotihoidon välissä sukkuloiva lapsiperhe voi juuttua. Myöskään lapsiperheen verovähennysten palauttaminen ei Arajärven mukaan olisi tarkoituksenmukaista. Verovähennyksistä luovuttiin vuosikymmenen alussa samalla, kun lapsilisät korotettiin nykyiselleen.

Kuntaliitto: Kuntien toimeentulotuki Kelan hoitoon

Kuntaliitto pitää selvitysmies Pentti Arajärven työssä toimeentuloturvasta pahimpana puutteena sitä, ettei hän esitä kunnallisen toimeentulotukijärjestelmän siirtämistä Kansaneläkelaitoksen hoidettavaksi ja valtion rahoitusvastuulle. Muuten liitto kyllä arvostaa Arajärven tekemää perusteellista työtä monimutkaisen lainsäädännön selvittämiseksi.

Toimeentulotuesta on tullut liian suuri menoerä kunnille ja ennaltaehkäisevään sosiaalityöhön ei ole ollut riittäviä voimavaroja, on Kuntaliiton kanta. Jatkovalmistelussa on arvioitava tarkkaan miten uudistukset vaikuttavat kunnissa.
-Pienetkin tason muutokset eri sosiaalietuuksissa heijastuvat toimeentulotukimenoihin ja asiakasmääriin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.